POPULARNOST IM NIKADA NE PROLAZI: Ovih 10 kraljevskih imena uvek možete dati svojoj deci!
Foto: Profimedia

MALI VLADARI

POPULARNOST IM NIKADA NE PROLAZI: Ovih 10 kraljevskih imena uvek možete dati svojoj deci!

Žena -

Trend dečjih imena se svakih nekoliko godina menja, ova klasična kraljevska imena su uvek popularna.

To dokazuje činjenica da su ta imena data nekim od najvećih vladara i vladarica u istoriji, ali ona ne pripadaju jednom razdoblju već su bezvremenska.

Donosimo pet ženskih i pet muških istorjiskih kraljevskih imena koja roditelji i dan danas često daju svojim novorođenim devojčicama i dečacima.

foto: Profimedia

5 POPULARNIH KRALJEVSKIH IMENA ZA DEVOJČICE:

1. Sofija

Ovo je jedno od najpopularnijih imena za devojčice, a njegovo značenje proizlazi iz grčke reči za mudrost. Sofija je jednako popularno ime kroz istoriju, pa su mnoge princeze i kraljice delile ovo prekrasno ime.

2. Izabela

Lepo ime hebrejskog porekla koje znači "posvećena Bogu" nosile su mnoge vladarke na francuskom, italijanskom, portugalskom i engleskom dvoru.

Takođe, ovo ime je poslužilo i kao inspiracija za književne likove mnogih slavnih autora poput Šekspira, Emili Bronte i Džejn Ostin.

3. Elizabeta

Zasigurno najpopularnije kraljevsko ime za devojčice je Elizabeta. To je ujedno i poznatija varijacija imena Izabela s kojim deli značenje i pridev elegantna.

4. Katarina

Ovo ime veže se uz jednu od prvih hršćanskih svetica – Katarinu od Aleksandrije. Značenje ovog imena veže se uz pojmove nevina, neokaljana.

Većina svetskih jezika ima svoju varijaciju ovog imena, a kroz istoriju su ga proslavile Katarina Aragonska i Katarina Velika.

5. Viktorija

Ovo ime nosi snažno značenje. Naime, viktorija je latinska reč za pobedu te je u rimskoj mitologiji ona upravo bila boginja pobede i osvajanja. Kroz čitavu istoriju engleska kraljica Viktorija bila je daleko najpoznatija po ovom imenu.

foto: Profimedia

5 POPULARNIH KRALJEVSKIH IMENA ZA DEČAKE:

1. Aleksandar

Najpoznatiji je svakako Aleksandar Veliki, stvoritelj i vladar jednog od najvećih carstava u istoriji. Grčkog porekla, ovo ime ima snažno značenje – zaštitnik ljudi.

2. Filip

Ime koje je nosio otac Aleksandra Velikog, ali i španski i francuski kraljevi. Mnogo svetskih jezika ima svoje varijacije ovog imena. Njegovo značenje potiče iz grčkog jezika i Filip znači "ljubitelj konja". Naime, u antičkoj Grčkoj samo su bogate osobe mogle priuštiti konje, pa se to ime onda veže i uz pridev plemenit.

3. Henri

Ovo ime u europskim jezicima ima mnogo varijacija još od srednjeg veka, a kroz istoriju su ga delili nemački, engleski i francuski vladari. Čak osam engleskih kraljeva zvalo se Henri. Upravo zato njegovo značenje je toliko kraljevski prikladno – vladar kuće.

4. Petar

Poznati nositelji ovog imena bili su hrvatski kralj Petar Krešimir IV i ruski car Petar Veliki. Ime Petar izvedeno je iz grčke reči za stenu, pa se osim uz vladare veže i uz Svetog Petra.

5. Tomislav

Tomislav je bio prvi hrvatski kralj, roditelji se često odlučuju za ovo ime.

Inače, značenje ovog imena proizlazi iz aramejske reči koja označava pojam blizanac.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Zadovoljna.hr, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

I oni imaju svoje trendove: 5 najpopularnijih imena za devojčice u svetu poznatih (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja