ISKUSTVO JEDNE MAME: Porođaj mi je pokvario vaginu!  Grizla sam jastuk od bolova dok je moj muž pokušavao da obavi posao što brže!
Foto: Profimedia

MUKE JEDNE PORODILJE

ISKUSTVO JEDNE MAME: Porođaj mi je pokvario vaginu! Grizla sam jastuk od bolova dok je moj muž pokušavao da obavi posao što brže!

Žena -

Mame uglavnom misle da je sve to mala cena za dolazak novog života na svet, i u pravu su. One i ne razmišljaju toliko o tim problemima jer svaki trenutak provode sa svojim novorođenčetom, pa zato i ne znaju da nisu jedine koje imaju taj problem.

Zato je važno govoriti o tim ne baš lepim posledicama porođaja, kako bi (buduće) mame bile upoznate sa onim što može da se desi. Zoi Džordž, mama koja ima svoj blog "Suptilna mama", ove nedelje je pisala o tome kako joj je porođaj "pokvario" vaginu i o tome kako zaista izgleda seks posle porođaja.

Ona najpre objašnjava da su na prvo porođaju morali malo da je raseku "tamo dole" i da njen polni organ nakon toga nije baš izgledao isti. Mama kaže da tu sliku nikada neće moći da izbaci iz glave, i da je njen polni organ izgledao "kao Džokerov osmeh".

foto: Profimedia

"Mučilo me dojenje, imala sam problema sa mokrenjem, bilo mi je teško čak i da sedim na WC šolji jer sam imala utisak da će sve ispasti kroz taj otvor koji je nekada bio moja vagina. I znajte ovo: Nije dobra ideja da čučnete i uzmete ogledalce da se pogledate tamo dole!", piše ona. Kaže da je prošlo otprilike oko šest meseci pre nego što su ona i njen suprug uopšte pomislili na seks, a kada su pomenuli to kao mogućnost, bila je "prestravljena.

Zatim su pokušali i bilo je - grozno, prema njenim rečima. Zoi je otišla kod ginekologa, koji joj je objasnio daje savršeno normalno to što je seks toliko drugačiji nakon porođaja, i to ju je umirilo. Prošlo je još šest meseci, a onda su odlučili da žele još jedno dete, međutim, seks im i dalje "nije baš išao".

"Pod tim 'pokušavali smo' mislim na to da sam plakala i grizla jastuk dok je moj siroti muž pokušavao da obavi posao što brže", iskrena je Zoi.

Ponovo je otišla kod ginekologa, koji je nakon pregleda utvrdio da su ožiljci na tkivu razlog za bol koji oseća tokom odnosa.

"Objasnio mi je da imam tri prevoja, kao na prstima, i svaki put kada dođe do trenja, osećam kao da se cepaju. Uglavnom, to su bili ožiljci koji su ostali nakon porođaja i mogla sam ili da ih sredim operacijom (i drugi put se porodim carskim rezom da se opet ne bi desilo isto) ili da to jednostavno izdržim dok ne zatrudnim i da se nadam da će sledeća beba pocepati isto mesto, pa da će me ušiti pažljivije".

foto: Profimedia

Zoi kaže da se odlučila za drugu opciju - probali su još mesec dana, i srećom, uspeli su. Zbog upornog pokušavanja da ostane u drugom stanju, Zoi je razvila stanje koje se naziva vaginizmus - kada se karlični mišići toliko skupe, da ništa ne može da prođe bez jakih bolova.

Zatim je morala da koristi dilatore, idući od najmanjeg ka većem, da bi opustila vaginu, a nekoliko meseci kasnije, rodila je drugo dete. Srećom, druga beba je pocepala isto mesto kao i prva, pa su ovog puta pažljivije i bolje ušili.

"Već nekoliko dana kasnije, osećala sam da je sve normalnije u mojoj intimnoj zoni", piše Zoi i naglašava da još uvek nije bila "100 odsto opuštena tamo dole", ali je prešla težak put bolnog seksa godinu dana pre toga.

Mama-blogerka naglašava da je priču podelila ne da bi uplašila buduće mame, već da bi ohrabrila žene da razgovaraju o svojim postporođajnim iskustvima, kako bi novopečene mame znale da nisu same u tome.

"Bilo me je stid da napišem ovu priču, ali svaki put kada bih je nekome ispričala, bili su iznenađeni i bilo im je iskreno žao što prolazim kroz sve to. Podelila sam ovu tešku priču da bi mame znale da postoji i takav problem. Iznela sam veoma privatne informacije".

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Mondo, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track