GUŠIO ME JASTUKOM I DRŽAO MI NOŽ NA GRLU: Ne mogu da ga ostavim, želim da nam bude lepo kao na početku veze!
Foto: Profimedia

ISPOVEST

GUŠIO ME JASTUKOM I DRŽAO MI NOŽ NA GRLU: Ne mogu da ga ostavim, želim da nam bude lepo kao na početku veze!

Žena -

Ova mlada devojka otvorila je srce i zatražila pomoć nakon što ju je dečko fizički zlostavljao. Ona je zaljubljena i ne zna kako da ode od njega.

Prenosimo njeno pismo i odgovor u celini:

Imam 17 godina, a moj dečko ima 18. Nakon samo tri meseca veze postao je ljubomoran i posesivan. S vremenom me počeo zvati droljom i ku.vom.

Potom me, jednog dana, udario šakom u glavu. Uz to, u više navrata me je i gušio jastukom. Čak i držao nož na grlu. Sve zato jer je mislio da ga varam.

Prekinuli smo... ali vratio se nakon što ga je ostavila nova devojka. Sad smo ponovo zajedno, a kad se svađamo kaže mi da bih se trebala ubiti. Sve što želim je da sve bude lepo kako je bilo u početku veze.

foto: profimedia

Odgovor:

Ova veza je daleko od spašavanja, a ti nisi odgovorna za to što se tvoj partner od dragog dečka pretvorio u monstruma. On ima problem. I treba potražiti pomoć. Ljubomora je posledica njegove nesigurnosti, a ne tvog ponašanja. Molim te, prekini ovu vezu što je pre moguće, po mogućnosti pre nego što se dogodi nešto grozno.

4 načina kako da prekinete nasilnu vezu:

Jako je teško prekinuti zatvoreni krug nasilja u vezama, ali postoje smernice koje psiholozi koriste kako bi pomogli ljudima zarobljenima u lošim vezama.

foto: Profimedia

1. Priznajte sami sebi u kakvoj ste vezi

Najbitnije je priznati sam sebi da nasilje u vezi (ili braku) postoji. Žrtve često umanjuju stvarno stanje te stalno traže izgovore za svoje partnere. Nasilje nije samo fizičko, već i psihološko.

2. Potražite pomoć

Niste sami! Razgovarajte s porodicom ili prijateljima, ako se ne osećate prijatno recite im šta se stvarno događa u vašem životu, postoje različite organizacije koje pomažu žrtvama nasilja. Zapamtite, najteže je napraviti prvi korak.

3. Planirajte

Kad odlučite prekinuti vezu, nemojte ništa naglo raditi. Isplanirajte svoj odlazak. Spakujte samo najnužnije i kad jednom odete, zaboravite na povratak. Nijedno izvinjenje ni obećanje za promenom nije vredno vašeg mira i zdravog razuma.

4. Radite na sebi

Nakon odlaska iz nasilne veze, svima treba vreme za oporavak. Iako žene i muškarci raznih kultura, rasa i dobi se mogu naći u nasilnoj vezi, svi oni imaju jednu zajedničku stvar. A to su nedostatak samopoštovanja i ljubavi prema samom sebi. Samo radom na sebi i utvrđivanjem uzroka tih negativnih osećaja možete pomoći sebi da u budućnosti nađete nekoga s kim ćete imati pozitivnu i ispunjavajuću vezu.

foto: Profimedia

Kurir.rs, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track