ŽENE, OPREZ! Ako farbate kosu više od 6 puta godišnje, rizikujete da dobijete bolest koja ubija na hiljade ljudi
Foto: Profimedia

PAŽNJA

ŽENE, OPREZ! Ako farbate kosu više od 6 puta godišnje, rizikujete da dobijete bolest koja ubija na hiljade ljudi

Žena -

Ova bolest odnosi na hiljade života, pa na vreme mislite. Prevencija je najvažnija!

Zbog toga žene ne bi trebale da farbaju kosu više od šest puta godišnje i pri farbanju bi trebale da koriste prirodne sastojke kako bi smanjile rizik od oboljevanja od raka dojke.

Prema rečima britanskog hirurga doktora Kefaha Mokbela, žene koje farbaju kosu imaju 14 puta veću šansu da obole od raka dojke, te moraju da smanje izlaganje sintetičkim bojama i koriste kanu i boje na bazi biljaka.

foto: Profimedia

"Potrebno je dodatno istraživanje kako bismo ovo potvrdili, ali naša otkrića ukazuju na to da izlaganje farbama za kosu može izazvati rak dojke. Zbog toga je neophodno da se rade redovne kontrole", upozorio je on.

Bitno je da koristite farbe koje imaju minimalnu koncentraciju aromatskih amina kao što je PPD, a Mokbel podseća da nije još uvek dokazano da sredstva za negu kose povećavaju rizik od dobijanja raka.

U istraživanju je posmatrana statička povezanost korišćenja farbi za kosu i rizika od oboljevanja od raka dojke. Pretpostavlja se da žene koje farbaju kosu više koriste i kozmetiku pa da tako dodatno povećavaju rizik od oboljenja.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track