(UZNEMIRUJUĆE) ZBOG GREŠKE LEKARA, O OVOJ LEPOTICI PRIČA CEO SVET: 10 godina su je pogrešno lečili!
Foto: Printskrin/Instagram

POKRENULA PETICIJU

(UZNEMIRUJUĆE) ZBOG GREŠKE LEKARA, O OVOJ LEPOTICI PRIČA CEO SVET: 10 godina su je pogrešno lečili!

Žena -

Bitanka Karla Kresi (26) pokrenula je peticiju da se u srednjim školama počne podizati svest o endometriozi, bolesti koja je njoj dijagnostifikovana nakon deset godina pogrešnog lečenja.

Karla je sa 14 godina počela da oseća bol u stomaku, a kad je potražila lekarsku pomoć, dijagnostifikovali su joj sindrom iritabilnog creva i čitavu deceniju je lečili od toga.

"Endometrioza je jedno strašno stanje i da sam znala da prepoznam simptome, bilo bi drugačije. Doktori su od mene napravili budalu, kao da je normalno tako teško krvariti i padati u nesvest", rekla je Karla.

Endometrioza je bolest kod koje se otoci endometrija, sluznice materice koja se normalno nalazi samo unutar nje, nalaze izvan materice. To tkivo sluznice materice prirasta za jajnike i ligamente koji daju potporu materici, i ređe, ono prirasta za spoljašnju površinu tankog i debelog creva, mokraćne kanale, mokraćni mehur, vaginu.

"Oko pola sata nakon jela stomak bi mi se naduo poput balona. Imala bih i glavobolje, vrtoglavicu i osećala bih strašan bol u leđima", priča Karla i dodaje kako je zbog svog stanja morala da napusti i posao modela kojim se bavila. Ipak, to nije ono najgore, jer kako kaže, ne zna da li će moći da ima decu iako to želi najviše na svetu.

???

A post shared by Carla Cressy (@carlamcressy) on

Sada, kada joj je napokon utvrđena prava dijagnoza, prolazi niz operacija, ali se i zbog lekova koje uzima suočava s ranom menopauzom. I sve to u 26-oj godini života. Ona uzima lek koji smanjuje proizvodnju estrogena kako bi se sprečio rast endometrijskog tkiva, zbog čega se javljaju simptomi menopauze kod mladih žena.

Dijagnoza endometrioze, nažalost, nije problematična samo u Karlinom slučaju, ovu bolest je jako teško dijagnostifikovati i Karla se nada da će njena inicijativa pomoći da se to promeni.

Throw back to last month @crazybearhotel @lipsylondon #mylipsylook ❤️ obsessed with this red lace backless dress ?

A post shared by Carla Cressy (@carlamcressy) on

(Kurir.rs/miss7.24sata.hr, Foto: Printscreen/Instagram)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track