KADA ŽENI PUKNE VODENJAK: Tečnost koja se izbacuje nije voda, već nešto izuzetno gadno!
Foto: Profimedia

NEĆE VAM BITI LAKO

KADA ŽENI PUKNE VODENJAK: Tečnost koja se izbacuje nije voda, već nešto izuzetno gadno!

Žena -

Amniotička tečnost koja se izbacuje kada pukne vodenjak zapravo nije voda.

Kada pukne vodenjak to je znak da je beba spremna da dođe ne svet i da je porođaj počeo.

Tečnost koja se tada izbacuje iz materice majke nije voda već bebin urin. To je urin koji se 20 nedelja skupljao u majčinoj utrobi i okruživao bebu.

Dok će se nekima ovo činiti gadnim, to je zapravo dobar znak jer se bebini bubrezi razvijaju i počinju da rade još dok je ona u stomaku. Urin je znak da je beba zdrava i da je sve u redu. Neke žene osete pucanje vodenjaka kao golicanje, neke kao da su se upiškile, a neke samo osete pritisak. Kakav god da je osećaj, nikada ga neće zaboraviti.

foto: Profimedia

Vodenjak se formira još na samom početku trudnoće, tačnije od začeća. Tada amniotski džep počinje ad se puni tečnošću, a do trenutka kada beba počne da izlučuje urin ispunjen je vodom i tečnosti iz tela majke. Od 10 nedelje se razvijaju bebini bubrezi i počinju sa radom. Oni izbacuju veoma male količine urina u tečnost oko bebe.

Do 20. nedelje koncentracija urina je malo veća. Pored urina tečnost sadrži i mrtve ćelije kože koje doktori koriste kako bi testirali bebu na neke genetičke poremećaje preko uzorka amniotičke tečnosti. Ovaj postupak je poznat kao amniocinteza.

Kurir.rs/Telegraf, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track