LAKŠE DO SAVLADAVANJA ČITANJA, PISANJA, JEZIKA, PA ČAK I MATEMATIKE: Roditelji, nećete verovati kako muzika utiče na razvoj vašeg mališana!
Foto: Profimedia

Brojne studije dokazale višestreuk pozitivan uticaj

LAKŠE DO SAVLADAVANJA ČITANJA, PISANJA, JEZIKA, PA ČAK I MATEMATIKE: Roditelji, nećete verovati kako muzika utiče na razvoj vašeg mališana!

Žena -

Brojne studije su pokazale da muzika ima pozitivan uticaj na razvoj dece u različitim aspektima od motorike, preko govora i inteligencije pa do socijalnog i emocionalnog razvoja.

foto: Profimedia

Deca koja sviraju bar jedan muzički instrument pokazuju bolja postignuća na testovima iz matematike, logike, pa čak i na testovima inteligencije. Motorno su često spretnija, jer muzika poziva na ples i igru, objašnjava logoped Dragana Filipović.

foto: Foto: Privatna arhiva

A koji su najčešći benefiti koji deca mogu da imaju od muzike?

POTEŠKOĆE U GOVORU POGAĐAJU SVAKO 20. DETE: Roditelji, ako i vaš mališan muca, ovi saveti će vam biti neprocenjivi!

"Muzika i razvoj govora su usko povezani. Mnoga deca slušajući muziku uče nove reči, ovladavaju ritmom u govoru, memorišu fraze i rečenice koje kasnije koriste u svakodnevnoj komunikaciji. Neretko se dešava da deca sa autizmom, koja imaju poteškoće u komunikaciji, progovore upravo zahvaljujući muzici koja se koristi tokom logopedskog tretmana. Kratke pesmice, u kombinciji sa igračkama i didaktičkim sredstvima, se u ovakvim slučajevima koriste kao pokretač u razvoju govora.

foto: Profimedia

S obzirom da su govor, čitanje, pisanje, pravopis i gramatika usko povezni muzika pomaže deci u ovladavanju ovih veština. Tako će dete koje svira bar jedan muzički instrument verovatno sa lakoćom savladavati školsko gradivo iz srpskog jezika ili “upijati” strane jezike.

foto: Profimedia

Muzika kao sredstvo za podsticanje detetovih talenata se možete koristiti na svim uzrastima. Tokom prenatalnog razvoja, dok je u maminom stomaku, beba čuje zvuke koji dolaze iz spoljašnje sredine. Pojedine bebe već posle 16. nedelje registruju muziku i mamin glas. Za vreme trudnoće majke mogu izabrati da slušaju klasičnu muziku koja najviše prija bebama.

NE BRINITE, NISTE JEDINI, I VOJVOTKINJA KEJT SE NAŠLA U ISTOJ SITUACIJI Savet stručnjaka: Evo kako se nositi sa dečijim izlivom besa na javnom mestu

Tokom ranog dečijeg razvoja, od 1. do 3. godine roditelji mogu puštati deci pesme koje su jednostavne za izgovor i imaju određeni ritam koji poziva na pljeskanje, skakanje, okretanje i ples. Na ovaj način se stimuliše razvoj govora i motorike kod dece", piše Filipovićeva.

foto: Shutterstock

Na predškolskom uzrastu mogu se koristiti pesme koje pomažu deci da nauče azbuku, te da pravilno izgovaraju pojedine glasove. Pored pomoći u razvijanju određenih veština muzika nam, pre svega, omogućava da uživamo i da se opustimo, bilo uz klasične umirujuće tonove ili uz brz ritam dobre rok muzike.

(Kurir.rs/lexis.rs/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RUSKINJA ANASTASIJA JE NAJLEPŠA DEVOJČICA NA SVETU: Sada je pokazala kako LEPO peva! Oduševićete se!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track