AKO VAM JE DETE HIPERAKTIVNO, NE OČAJAVAJTE: I slavni plivač Majkl Felps kao mali je prevazišao impulsivnost, a evo šta savetuju defektolozi
Foto: Profimedia

Uspostavljanje svakodnevne rutine ključ za dobrobit mališana

AKO VAM JE DETE HIPERAKTIVNO, NE OČAJAVAJTE: I slavni plivač Majkl Felps kao mali je prevazišao impulsivnost, a evo šta savetuju defektolozi

Žena -

Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) najčešće karakterišu četiri osobine: poremećaj pažnje, povišena potreba za pokretom i kretanjem, impulsivnost i slab uspeh u školi.

foto: Nebojša Mandić

Većina roditelja hiperaktivne dece neretko biva isfrustrirano zbog nemogućnosti da kontroliše detetovo ponašanje, njegovu stalnu potrebu za kretanjem i slabu pažnju.

LAKŠE DO SAVLADAVANJA ČITANJA, PISANJA, JEZIKA, PA ČAK I MATEMATIKE: Roditelji, nećete verovati kako muzika utiče na razvoj vašeg mališana!

Kako bi roditelji dece koja se susreću sa ovim poteškoćama lakše prevazišli ove izazove mogu, pre svega, postaviti jasna pravila ponašanja koja će važiti za sve članove porodice.

foto: Kurir

"Pored jasnih pravila neophodno je da dete dobija i jasne instrukcije. Detetu će biti lakše da prati instrukcije ukoliko dobije listu aktivnosti koje treba da izvrši. Uspostavljanje svakodnevne rutine je ključ za dobrobit svakog deteta, a posebno za hiperaktivno dete.

POTEŠKOĆE U GOVORU POGAĐAJU SVAKO 20. DETE: Roditelji, ako i vaš mališan muca, ovi saveti će vam biti neprocenjivi!

To podrazumeva da dete uzima obroke uvek u isto vreme, ide na vreme na spavanje i slično. Svako odstupanje od rutine kod deteta povećava rizik za slabu pažnju i teškoće u izvršavanju dnevnih aktivnosti", savetuje defektolog-logoped Dragana Filipović.

foto: Foto: Privatna arhiva

Mnogi stručnjaci smatraju štetnim često gledanje televizije i korišćenje kompjutera. Ove aktivnosti treba svesti na minimum. Posebno treba izbegavati televiziske sadržaje sa glasnim zvucima i scenama nasilja jer to neće prijati hiperaktivnom detetu. Jedan televizijski sadržaj dnevno je dovoljan za zabavu deta.

(VIDEO) OKTOBAR JE EVROPSKI MESEC PODIZANJA SVESTI O DISLEKSIJI: Ove poznate ličnosti nekada su bile "loši" đaci, a danas su među najuspešnijima

Hiperaktivnom detetu, kao i većini druge dece, će više prijati neka fizička aktivnost nego sedenje ispred ekrana. Hiperaktivna deca su puna energije. Iz ovog razloga mnogi roditelji kako bi usmerili ovu energiju na korisne aktivnosti upisuju decu u škole sporta. Međutim, nisu svi sportovi podjedako dobri za ovu decu.

foto: Profimedia

"Hiperaktivna deca se ne snalaze dobro u timskim sportovima. Timski sportovi kao što su fudbal ili košarka zahtevaju od osobe da u isto vreme razmišlja o svom postignuću, ali i o pravilima igre, saigračima i suparničkom timu. Za dete sa lošom pažnjom i teškoćama praćenja više instrukcija u isto vreme ovo će biti jako frustirajuće jer neće biti u mogućnosti da balansira između ovoliko varijabli i stalno će praviti greške.

NE BRINITE, NISTE JEDINI, I VOJVOTKINJA KEJT SE NAŠLA U ISTOJ SITUACIJI Savet stručnjaka: Evo kako se nositi sa dečijim izlivom besa na javnom mestu

Individualni sportovi najviše pomažu deci sa problemima pažnje. Ovo podrazumeva da dete prati jasne instrukcije trenera tokom individualnog rada i u stanju je da postigne izuzetne rezultate uz konstantan rad", objašnjava Filipovićeva.

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Kao najbolji primer kako se može pobediti ADHD navodi olimpijskog rekordera u broju osvojenih zlatnih medelja u plivanju, Majkla Felpsa. Felps je sa polaskom u školu bio dijagnostikovan kao hiperaktivno dete i tokom osnovne škole do tinejdžerskih dana uzimao je lekove za kontrolu impulsivnosti i bolju pažnju.

foto: Profimedia

Iako su mu lekovi pomogli u 13. godini je prestao da ih uzima, i uz pomoć sporta, u kom je najbolji na svetu, uspeo je da prevaziđe poteškoće.

DETE VAM JE NESTAŠNO, RAZDRAŽLJIVO, SLABO PAMTI U ŠKOLI? Proverite krvnu sliku, moguće je da mu nedostaje gvožđe

Borilačke veštine kao što je takvondo ili karate su takođe viđeni kao sportovi koji pomažu deci da lakše prate pravila, ovladaju kontrolom, kako tela, tako i uma.

(Kurir.rs/lexis.rs/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track