PREMINULA UČESNICA NAJVEĆEG SEKS SKANDALA 20. VEKA: Sa 19 godina zavela britanskog ministra (46), dilera droge i ruskog atašea!
Foto: Print Skrin YT

AFERA KOJA JE POTRESLA SVET

PREMINULA UČESNICA NAJVEĆEG SEKS SKANDALA 20. VEKA: Sa 19 godina zavela britanskog ministra (46), dilera droge i ruskog atašea!

Žena -

Afera "Profumo" je 1963. godine temeljno protresla vladu premijera Harolda Mekmilana, a elitnu prostitutku Kristin Kiler pretvorila u slavnu osobu.

Kristin Kiler, bivša striptizeta i prostitutka, kao i glavna učesnica afere "Profumo" koja je potresla britansku politiku kao niijedna do tada, preminula je u ponedeljak u 75. godini, objavili su članovi njene porodice.

Afera "Profumo" je 1963. godine temeljno protresla vladu premijera Harolda Mekmilana, a elitnu prostitutku Kristin Kiler pretvorila u slavnu osobu, prikovavši pritom čitaoce širom sveta uz novine.

Naime, političkoj karijeri Džona Profuma, tadašnjeg britanskog ministra rata, glave je došla ljubavna veza s mladom Kristi. Samo po sebi to ne bi bio problem, ali saznalo se kako je Kiler istovremeno imala aferu i s ruskim atašeom u sovjetskoj ambasadi u Londonu, Jevgenijem Ivanovim. Kako je Džon Profumo tada bio prvi čovek Velike Britanije zadužen za ratna pitanja, njegova afera sa ženom koja istovremeno održava seksualne odnose s pripadnikom tada neprijateljske strane percipirana je kao visokorizična za pitanje nacionalne sigurnosti Velike Britanije.

foto: Print Skrin YT

Nakon brojnih peripetija koje su uključivale turbulentan odnos Kristin Kiler i dilera drogom iz Jamajke Alojzija Gordona i pokušaj njenog ubistva od kog ju je spasio još jedan od njenih bivših ljubavnika, afera Profumo dospela je na naslovnice svih britanskih, a potom i svetskih medija. Džon Profumo bio je prisiljen na ostavku, a samo nekoliko meseci kasnije s položaja je odstupio i Harold Mekmilan, navodno zbog lošeg zdravlja.

Skandal je izbio u doba najžešćeg Hladnog rata i Profumova karijera je bila zapečaćena.

U to vreme u Britaniji su se često otkrivali strani agenti, a Kubanska raketna kriza je bila u punom zamahu. Afera je brzo postala javni skandal.

Za ceo slučaj se zainteresirao MI5, ali su detalji o istrazi izašli u javnost. Kasnije se Profumo u parlamentu morao braniti od optužbi da je ugrozio nacionalnu sigurnost. Profumo je ispočetka negirao vezu s Kilerovom, da bi je kasnije priznao i podneo ostavku.

Afera "Profumo" se pretvorila u jedan od najvećih skandala 20. veka, a kao posledicu je imala pad Mekmilanove vlade i dolazak laburista na vlast.

Osramoćeni Profumo se nakon toga vratio supruzi, bivšoj glumici Valeriiji Hobson, te se skoro nikada nije pojavljivao u javnosti, baveći se, iz senke humanitarnim radom.

Premijer Toni Bler je Profumu odao priznanje rekavši da se radilo o političaru sjajne karijere koji je počinio ozbiljnu grešku, ali koji je svojim kasnijim delovanjem pomogao mnogim ljudima.

O aferi "Profumo" snimljeno je čak i nekoliko holivudskih filmova, među kojima je najpoznatiji "Skandal".

Bilo je to doba hladnog rata, pa se bilo kakav odnos s pripadnicima druge strane smatrao u najmanju ruku nepoželjnim, a takođe i visoko rizičnim. Međutim, tada ama baš niko nije napisao ni slova o tome kako je skandalozno što se muškarac kojem je tada bilo punih 46 godina spetljao s devojkom od svega 19, i to u zemlji gde se punoletnost tada beležila tek sa 21 navršenom godinom života.

Sejmur Plet, sin Kristin Kiler, kazao je kako je njegova majka umrla okružena najmilijima.

Iako je imala težak život, umrla je spokojna i okružena porodicom. "Znam koliko joj je naškodila afera 'Profumo', zaključio je njen sin.

foto: Print Skrin YT

Kurir.rs, Foto: Print skrin Jutjub

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track