NOVA GODINA JE PRED NAMA: Evo kako da se lepo provedete, a da sutradan ne budete mamurni!
Foto: profimedia

saveti

NOVA GODINA JE PRED NAMA: Evo kako da se lepo provedete, a da sutradan ne budete mamurni!

Žena -

Praznične žurke su u punom jeku, ali za njih, kao i za sve drugo, potrebna je dobra kondicija.

Božićni i novogodišnji praznici nose sa sobom žurke i poslovne proslave, pa je bitno da ih dočekate ne samo u dobrom raspoloženju već i u punoj snazi.

Iako je to period kada jedete dosta hrane i kolača, dodatnu kilažu i umor možete ublažiti ako se pridržavate sledećih saveta.

foto: profmedia

1. Kratki popodnevni odmori

Čovek najviše oseća glad ako se nije dobro naspavao. Tada se povećava nivo hormona grelina, koji utiče na glad, a smanjuje se količina hormona leptina koji je odgovoran za osećaj sitosti - objašnjava nutricionistkinja Kim Pirson. Ako želite da držite apetit pod kontrolom, Pirson savetuje da se odmarate kad god možete.

2. Nemojte dva put umakati isti sos

Koliko god vam primamljivo izgledali štapići koji se umaču u sos, pokušajte da se obuzdate. Doktor Robert Šerling, voditelj istraživanja sprovedenog na Harvardu, izjavio je da ovakvi sosovi mogu da sadržave veliki broj bakterija. Osim toga, rizikujete da dobijete herpes.

3. Pojačajte dozu vitamina D

Sad je pravo vreme da uzimate što više vitamina D. Dobar je za kosti, a dnevna doza može da smanji rizik od infekcije disajnih puteva.

4. Šampanjac zamenite vinom

Umesto šampanjca, ove godine pijte slatko vin. Mehurići u šampanjcu, ubrzavaju apsorpciju alkohola pa ćete se lakše napiti.

Ako pijete vino sačuvaćete i svoju liniju jer ovo piće ne sadrži toliku količinu alkohola kao druga alkoholnda pića.

foto: profimedia

5. Žvaćite žvaku

Kako se žurka privodi kraju pojačava se osećaj gladi, pa će vam žvaka biti sjajno rešenje da ga ublažite.

6. Jedite hranu bogatu vlaknima

Ljudi nakon praznika često pate od zatvora jer više jedu masnu i tešku hranu. Ovo možete da izbegnete ako tokom praznika nastavite sa normalnom ishranom uz dodavanje hrane bogate vlaknima kako biste olakšali probavu nakon izlazaka i obilnih večera.

7. Preznojte se

"Za vreme praznika, kako biste ostali u formi, vežbajte. Dovoljna su četiri minuta intezivnog treninga kako bi telo izbacilo toksine. Počnite sa skakanjem u mestu ili trčite niz stepenice kako biste ubrzali otkucaje srca na nekih dvadesetak sekundi, zatim odmorite desetak sekundi i ponovite vežbu oko osam puta", kaže fitnes trener Lusi Vinham Rid.

Kurir.rs/ 24.hr, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Recept za mamurluk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track