TUŽNA VEST ZA LJUBITELJE ČOKOLADE: Kada pročitate OVO otrčaćete da kupite vašu omiljenu poslasticu!
Foto: profimedia

to bi bio veliki gubitak

TUŽNA VEST ZA LJUBITELJE ČOKOLADE: Kada pročitate OVO otrčaćete da kupite vašu omiljenu poslasticu!

Žena -

Svetska industrija čokolade je u opasnosti jer bi kakao mogao da prestane sa rastom, smatraju naučnici.

Stručnjaci predviđaju da bi temperatura u narednih 30 godina mogla da poraste 2,1 stepena Celzijusovih, a to bi narušilo klimu koja je toj biljci potrebna za rast.

foto: profiemdia

Naučnici kažu da, kako tempetatura raste, iz tla i biljaka će se istiskivati sve više vode, a kiše verovatno neće biti dovoljne da bi nadoknadile taj gubitak vlage.

U proizvodnji čokolade koristi se kakao, a ta biljka uspeva jedino blizu ekvatora. Potrebni su joj određeni uslovi i za rast, kao što su visoka vlažnost i obilne kiše.

Čelnici zemalja kao što su Obala Slonovače i Gana, od kojih zavisi više od polovine svetske proizvodnje čokolade, suočiće se sa velikim problemom kako da održve snabdevanje kakaa na sadašnjem nivou.

Prosečni čovjek u zapadnim državama pojede 286 čokoladica godišnje za čiju proizvodnju je potrebno 10 stabala kakaa - iz kojih se izvlače kakao i kakaov maslac, ključni sastojci u proizvodnji ove poslastice.

Stručnjaci kažu kako je od 1990-ih godina više od milijardu ljudi iz Kine, Indonezije, Brazila, Indije i bivšeg Sovjetskog Saveza ušlo na tržište kakaa, to je dovelo do toga da je proizvodnja kakaa pod velikim pritiskom jer je teško zadovoljiti povećanu potražnju.

foto: profimedia

(Kurir.rs/24.hr, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Čokoladna bajka oživljava pred vašim očima! Ovaj slatkiš je pravo remek-delo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja