ODMORITE TELO OD TEŠKE HRANE: Ove LAGANE namirnice  očistiće vaš organizam, bićete kao novi!
Foto: profimedia

detoks NAKON PRAZNIKA

ODMORITE TELO OD TEŠKE HRANE: Ove LAGANE namirnice očistiće vaš organizam, bićete kao novi!

Žena -

Nakon masne i teške praznične hrane prijaće vam lagana, okrepljujuća jela sa povrćem.

Iako je ukusna, praznična hrana iscrpljuje telo. Zato, u narednim danima birajte lagane supe, pirinač i gulaš, isprobajte moć aromatizovane vode i finih sokova.

Uživajte u maštovitim salatama koje čiste telo od toksina.

Ispecite belo meso, piletinu ili ćuretinu, skuvajte brokoli i karfiol, začinite ih kvalitetnim maslinovim uljem, limunovim sokom, obogatite orašastim plodovima i semenkama, ali i svežim lišćem salate.

Šarenilo na tanjiru

Umesto mesa možete da koristite i fileti ribu narezanu na komadiće, a lagane salate možete da obogatite i komadićima prepečenog hleba, pasulja i kukuruzom. Takođe, seckani peršun i celer podstiču detoksikaciju.

Nakon pečenja prijaće vam i lagana jela sa pirinčom i testeninom, kao i kuvanim krompirom. Kombinujte ih sa povrćem, nemasnim mesom ili ribom.

Punite testeninu poput kanelona povrćem, skuvajte prinač sa piletinom, ribom, povrćem ili pečurkama, napravite ukusne složence od kuvanog krompira. Uvrstite u vaša jela što više zelenog lisnatog povrća – spanaća, kelja, blitve...

foto: profimedia

Lagane salate

I povrće je dobra ideja, prepržite ga, dodajte malo soje i začina i poslužite sa kineskim rezancima ili pirinčem. Luk, celer, ren i cvekla podstiču prirodnu detoksikaciju i regeneraciju organizma, stoga uz jelo možete poslužiti, recimo, salatu od cvekle i sos od rena.

U ishranu uvrstite i fermentirane mlečne proizvode koji sadrže probiotike jer će oni ubrzati “uspavanu” probavu. Jela na kašiku i supe okrepiće organizam i pospešiti unos tečnosti koji je neophodan u borbi protiv toksina.

Osim povrća, i voće je idealno je za detoksikaciju. Zato, zimi uživajte u voćnim salatama. Za neodoljiv klasik pomešajte kriške jabuke, narandže i banane, prelijte ih medom i pospite cimetom.

foto: profimedia

Aromatizirana voda

Sokovima, čajevima i vodom potrebno je dnevno uneti oko dve litre tečnosti kako bi se telo što bolje čistilo od toksina. Pijte dosta vode, a i prirodni voćni i voćni sokovi odlični su jer vam daju potrebnu tečnost.

Korisna je i aromatizirana detoks voda.

Iscedite u vodu citruse - limun, narandžu, limetu, grejp, ili dodajte u vodu ploške citrusa, ostavite da odstoji i poboljšaće ukus, ali i pomoći u izbacivanju toksina iz tela.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/24.hr, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track