SVI ZNAMO ZA ČESNICU, ALI UVEK ZABORAVLJAMO JEDNO PRAVILO VEZANO ZA NOVČIĆ! Mali božićni rituali koje zanemarujemo, a ne bi trebalo
Foto: Profimedia

za sreću i BLaGOSTANJE

SVI ZNAMO ZA ČESNICU, ALI UVEK ZABORAVLJAMO JEDNO PRAVILO VEZANO ZA NOVČIĆ! Mali božićni rituali koje zanemarujemo, a ne bi trebalo

Žena -

Da li ste se nadali dobitku novčića iz česnice ovog Božića? Vekovima unazad česnica je tradicionalan kolač koji domaćice u Srbiji zamese za Badnje veče ili rano ujutru za Božić, pre svitanja.

Neizostavni deo česnice je novčić, a evo zašto je on važan i zašto nikako ne treba da ga bacite ili zadržite kod sebe.

foto: Profimedia

Za stolom domaćin deli česnicu svakom članu porodice, a veruje se da će onog ko u svom delu kolača pronađe novčić ili dukat tokom cele naredne godine pratiti sreća, zdravlje i bogatstvo. Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoje deo česnice kako bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje, a onaj koji pronađe novčić nikako ne sme da ga baci ili zaboravi.

Veruje se da novac koji je izvučen iz česnice treba da se otkupi drugim novcem od onoga ko ga je pronašao u kolaču, a zatim se stavi na ikonu ili pored nje i čuva se do sledećeg Božića.

foto: profimedia

(Kurir.rs/LepaiSrećna, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ovo je dečak koji je prvi pronašao zlatnik u česnici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track