7 DANA PILA JE KURKUMU SVAKO JUTRO: Evo što joj se dogodilo i kakve promene su joj se desile
Foto: Profimeda

EKSPERIMENTISALA

7 DANA PILA JE KURKUMU SVAKO JUTRO: Evo što joj se dogodilo i kakve promene su joj se desile

Žena -

Razni zdravi jutarnji napici, uključujući one sa sircetom, cimetom, limunom i đumbirom, postali su jako veliki trend poslednjih godina, a u poslednje vreme sve više ističe još jedan - napitak s kurkumom.

Kurkuma je odlično sredstvo i pravi začin koji dokazano poboljšava probavu, ublažava bolove u zglobovima i sprečava bolesti srca. Ima i niz drugih prednosti, a može se konzumirati na više načina, za više različitih zdravstvenih koristi.

U poslednje vreme sve više se priča upravo o jutarnjim napicima sa kurkumom, a iskustvo s tim donosi nam Džina Florio, stručnjak za fitnes i zdravi život, koja ga je pila svako jutro.

Njen jutarnji napitak sadržao je:

1 velika kašika kurkume u prahu 1 sveže zgnečeno zrno crnog bibera (koji pomaže boljoj apsorpciji kurkume u organizmu) sok od pola sveže ceđenog limuna kokosova voda

Posle svakog ispijanja popila bi i jednu malu kašiku kokosovog ulja, jer je čula da ono takođe pospešuje njegovu apsorpciju, a iako nema dokaza da je i kokosovo ulje pridonelo činjenicama koje je primetila, smatra da ono ne može da škodi. Rezultati su ionako bili dovoljno primetljivi.

Nakon samo nedelju dana nove jutarnje navike Džina je shvatila:

1. Nisam izlazila iz toaleta

Posle prvi nekoliko dana to još nisam primećivala, ali sredinom nedelje probava mi se drastično ubrzala tako da sam umesto nekadašnje jedne velike nužde, odjednom morala da idem u toalet dva-tri puta tokom dana, i iako me je ta činjenica izluđvala, shvatila sam mi se organizam počeo ponašati kao da sam upravo prošla intenzivnu detoksikaciju. I sve to samo od kurkume.

2. Ukus je grozan

"Priznajem", napisala je u svojim zaključcima, "volim kuvati s kurkumom jer jelima daje fini ukus, ali je u napitku grozan. Čak i u kombinaciji sa biberom, limunom i kokosovom vodom. Ako mene pitate, ta kombinacija ne ide zajedno, a čak i nakon kašike kokosovog ulja, ukus sam obavezno morala da isperem sa obrokom. Nakon nekoliko dana sam uz napitak obavezno morala da namažem tost sa maslacem od kikirikija i pojedem odmah posle ispijanja.

3. Brže sam se oporavljala od treninga

Najbolji učinak moje nove jutarnje rutine osetila sam posle treninga. Odjednom sam shvatila da se znatno brže oporavljam i da ni drugo jutro, i pored vrlo intenzivnom treningu, nisam osetila da me bole mišići i da sam umorna.

4. Zaboleo me stomak ako sam ga pila na prazan želudac

Jednom sam ga slučajno zaboravila popila ujutro pa sam ga popila uveče, a tad sam shvatila grešku koju sam učinila. S obzirom na to da sam tih dana pokušavala poesti zadnji obrok u 16 sati, kad sam ga uveče popila, nisam više ništa jela već sam otišla na spavanje, ali me je usred noći probudila čudna bol u stomahu. Nisam imala osećaj da sam klasično naduta, ali sam imala gasove, a kad sam se ujutro najela, nelagoda je nestala.

Kao poslednji zaključak napisala je i ovo: "Iako sam već prve nedelje shvatila koliko je dobra, sumnjam da ću nastaviti s tom navikom. Zato što je čak i kod ovako zdrave rutine potrebno naći umerenu dozu, a priznajem, zbog ukusa ću probati nešto drugo. Iako sam uverena da bih, ako bih ga nastavila piti mesec dana, sigurno popravila svoju vežbu jer bih, verujem, mogla vežbati više s manje umaranja".

Kurir.rs/Index/Foto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track