(RECEPT) OVO JE IDEALAN KOLAČ ZA POST NA VODI: Poslatica sprema se za čas, a još brže nestane sa tanjira
Foto: Profimedia

ZASLADITE SE

(RECEPT) OVO JE IDEALAN KOLAČ ZA POST NA VODI: Poslatica sprema se za čas, a još brže nestane sa tanjira

Žena -

Posna jafa će iznenaditi vaše ukućane i uveriti ih da i od posnih namirnica mogu da se pripremaju izvrsne poslastice, jednako ukusne kao da su mrsne.

Nema razlike! Proverite sami!

Sastojci: * 4 šolje belog brašna * 4 šolje pšeničnog griza * 2 šolje šećera * 100 grama mlevenih oraha (ili rogač, mleveni mak, kokos) * 1 vanilin šećer * 1 prašak za pecivo * narendana kora limuna i pomorandže * 4 šolje vode.

* 100 grama suvog grožđa * 3 kašike griza.

Za preliv: 4 šolje šećera, 4 šolje soka od pomorandže, 1 pomorandža. Priprema: Suvo grožđe preliti sa vrelom vodom i ostaviti oko deset minuta da nabubri. Procediti ga i umešati sa grizom. Sve sastojke gore navedene odjednom izmešati, možete umutiti mikserom i ostaviti da testo malo odstoji, oko 10 minuta. Izliti u pleh koji treba prethodno obložiti pek-papirom. Odozgo nabacati suvo grožđe i staviti da se peče u već zagrejanu rernu na 170 ili 180 stepeni (zavisi od vaše rerne). Otprilike se peče 20 minuta a za to vreme je potrebno skuvati sirup. Sok izmešati sa šećerom, ubaciti pomorandže i kuvati oko 20 minuta. Voće izvaditi i sa vrelim sirupom preliti vreo kolač.

Ostavite da se kolač prohladi oko 15 minuta, isecite kocke i pustite da još upije sirup. Možete još pečen kolač izbockati čačkalicom da bolje upije. Najbolje je da ga poslužite za nekoliko sati ili sutradan.

Kurir.rs/Opanak.net/Šerpica.net/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track