4 STVARI koje se dešavaju u VAŠEM TELU kada prestanete da jedete HLEB! PRESTAĆETE ODMAH!
Foto: Pixabay

Pomozite svom organizmu

4 STVARI koje se dešavaju u VAŠEM TELU kada prestanete da jedete HLEB! PRESTAĆETE ODMAH!

Žena -

Hleb je neizostavni deo skoro svakog jela, ali nije toliko zdrav. Evo šta se dešava sa vašim organizmom kada ga izbacite iz ishrane

Izbacićete vodu

Čim iz ishrane izbacite ugljene hidrate, počećete da se topite. Ali, ne gubite masnoću, već vodu. "Kada telo čuva ugljene hidrate u formi glikogena, svaki gram hidrata u sebi ima vodu, i to u količini tri do četiri puta većoj od težine samog glikogena", kaže nutricionistkinja Mari Spano.

Osećate se lošeUgljeni hidrati su glavni izvor energije za mozak, objašnjava Spano. Kada ih izbacite iz ishrane i kada potrošite sav glikogen iz rezervi, telo razlaže masti i pokreće se uz pomoć ketona, a rezultat toga je zadah, suva usta, umor, vrtoglavica, nesanica i mučnina. Osećate se kao da imate grip. Na kraju se telo navikne da se pokreće uz pomoć ketona, ali to ne znači da je to dobra stvar. Ugljeni hidrati su uvek bolji, kaže ova nutricionistkinja.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Imate probavne problemeŽitarice sa celim zrnom su kod većine ljudi najveći izvor vlakana koji ne samo da stabilizuju šećer u krvi, već i smanjuju rizik od gojaznosti i hroničnih bolesti. Uz to, zbog vlakana redovno idete u toalet. Ako ih izbacite, borićete se sa zatvorom.

Foto Shuttersotck
Foto Shuttersotck

Postaćete nervozni

Ugljeni hidrati povećavaju nivo seratonina u mozgu. Kada odstranite sve zdrave ugljene hidrate iz ishrane, odstranićete i svoje dobro raspoloženje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

LAGANO, UKUSNO I ZDRAVO: Doručkujte za samo 46 kalorija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track