6 ZABLUDA O LEPOTI U KOJE SMO VEROVALI: Mislili ste da sve radite ispravno, ali zapravo je POGREŠNO
Foto: Shutterstock

Saveti

6 ZABLUDA O LEPOTI U KOJE SMO VEROVALI: Mislili ste da sve radite ispravno, ali zapravo je POGREŠNO

Žena -

Kada je reč o lepoti, mnogi su ubeđeni u istinitost nekih tvrdnji, za koje ne postoji logično objašnjenje.

Brojna su verovanja, posebno među ženama, koja nisu utemeljena i koja su zapravo netačna.

1. Izlivanje noktiju je štetno za trudnice

UV svetlost iz lampe tokom izlivanja noktiju ne šteti trudnicama, jer stomak nije izložen nikakvom zračenju niti zraci prodiru u organizam tokom sušenja gela.

2. Što češće kratimo kosu brže raste

Zabluda je reći da kosa raste brže zato što je kratimo, jer kosa raste iz korena i šišanjem ne podstičemo njen rast već samo osvežavamo krajeve koji su procvetali i koji se krzaju ako se ne šišaju. Kosa raste u proseku oko 1,5 cm mesečno, ali kada su krajevi oštećeni i suvi, to se ne može videti. Kada je kosa zdrava i kada joj uklonimo sve oštećene krajeve brže postižemo željenu dužinu jer se krajevi u tom slučaju ne krzaju.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

3. Čupanje sedih dlaka ubrzava njihov rast

Nije tačno da čupanjem sedih možemo da izazovemo pojačan rast istih. Svaka dlaka ima svoj koren, koji je nezavisan od ostalih korena, pa čupanjem jedne dlake ne mozemo podstaći drugu dlaku da osedi.

4. Posledica brijanja – deblje dlake

Češćim brijanjem dlaka se ne ojačava, već postaje pri korenu deblja, a pri kraju se tanji. Kada se dlaka obrije ona izgleda oštrije i deblje zbog sasecanja i debljine pri korenu. Kada neko vreme ne bismo brijali dlake, one bi se vratile u normalu.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

5. Kosa može sama da se očisti

Čestim pranjem kose mi ukljanjamo prirodno ulje koje oblaže samo teme, a koje proizvode lojne žlezde pri korenu dlake. One su aktivnije ako ih tretiramo šamponom ili preparatima. Kada ne bismo prali kosu neko vreme lojne žlezde bi se smanjile i proizvodile manje ulja, pa bi samim tim kosa bila manje masna, ali ne bi bila čista.

6. Sto je kosa češće masna to je zdravija

Nije tačno da je masna kosa zdravija, zapravo to je jako čest problem, koji može izazvati poremećaju lučenju lojnih žlezda, što utiče na isušivanje kose i njeno slabljenje, može postati suva i krhka, dolazi do pucanja krajeva, usporavanja rasta, opadanja (jer kod jačeg lučenja masnoće dolazi do začepljenja kanala koji utiču na koren dlake i oslabljenog hranjenja korena i cele dlake).

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track