BIĆETE RAZOČARANI: Posle ovog saznanja nikada više nećete stavljati limun u piće!
Foto: Profimedia

Prenesite i konobaru

BIĆETE RAZOČARANI: Posle ovog saznanja nikada više nećete stavljati limun u piće!

Žena -

Ako ste od onih koji ne mogu da zamisle piće bez kriške limuna u njemu, onda ćete se posle ovog saznanja duboko razočarati.

Kriške limuna u ledenom čaju, koktelima i drugim alkoholnim i bezalkoholnim pićima zaista daju posebnu aromu i svežinu, ali to je samo spolja lepa slika. Ako malo dublje razmislimo o tome da li je to zdravo i dobro za naš organizam, hoćemo li moći da odgovorimo na pitanje – koliko je uopšte čist taj limun koji se načlazi u našoj čaši?

Studija koja je objavljena u Journal of Environmental Health još 2007. godine, pokazala je rezultate iz 21 različitog restorana. Ustanovili su da skoro 70 odsto uzoraka proizvodi neku vrstu mikroba.

"Mikrobi koji su pronađeni na našim uzorcima limuna, imaju potencijal da iazazovu zarazne bolesti", napisao je u studiji jedan od glavnih istraživača.

Dr, profesor mikrobiologije i patologije na Univerzitetu u Njujorku Filip Tierno nije ublažio zabrinutost u vezi sa različitim bakterijama koje borave u pićima koje konzumiramo po restoranima ili kafićima.

"Konobar ili barmen najpre uzima limun u ruke, pipa ga, seče, stavlja ga u vašu čašu. To je proces koji traje, a vi ne možete biti sigurni da li je on oprao ruke pre nego što se latio tog posla", objašnjava doktor.

Čak i ako restorani i kafići praktikuju pranje limuna i limete odmah nakon što donesu za korišćenje, nikako ne možemo biti sigurni kakva je lična higijena osobe koja je poslednja u tom lancu dok limun ne dođe do nas.

"Pranje ruku je jedna od stvari koja se takođe vežba u ugostiteljstvu, a naročito pranje nakon upotrebe toaleta. Pstoji čitava jedna studija koja to izučava", ističe Tierno.

Uprkos mogućim rizicima, psole svih dgodina studija, na pitanje da li stavlja limun u piće, doktor je potvrdno odgovorio, ali naglasio je da konobara posebno upozori. Jedino moguće rešenje je da kada naručujete piće koje uključuje citrusno voće – zatražite da ga sami isečete ili iscedite sebi u piće, što nažalost niko ne radi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track