BITI NA DIJETI NE ZNAČI BITI GLADAN
Foto: Profimedia

BITI NA DIJETI NE ZNAČI BITI GLADAN

Žena -

Malo ko se raduje dijeti, naročito oni koji su već iskusili i isprobali neke od bezbrojnih “magičnih” recepata za gubljenje kilograma koji zabranjuju ugljene hidrate ili masti ili namirnice životinjskog porekla ili namirnice crvene boje ili jelo posle osam ili jelo utorkom i petkom.

Popularne dijete i restriktivni režimi ishrane često tim raznim zabranama komplikuju priču bez potrebe. Gubljenje kilograma je jednostavna matematika: unosite manje kalorija nego što potrošite. Ako trošite 2000 kalorija dnevno, unesite 1500 i gubićete kilogram na dve nedelje, što je najzdravija dinamika mršavljenja.“Dijeta” pre svega znači “režim ishrane”, dakle određeni skup principa kojih se pridržavamo da bismo postigli ono što nam stručnjaci kažu da je zdrava težina za našu visinu, godine i način života (dakle, ne ono što sami umislimo da je prava težina za nas). To naravno nekada mora da znači umerenost, ali ne znači apsolutnu zabranu za neku vrstu namirnica, osim eventualno u slučaju kada vam od toga direktno zavisi zdravlje.

Biti na dijeti takođe nikako ne znači da morate da budete stalno gladni, iako postoji to uvreženo mišljenje da ako nisi gladan na dijeti, nešto ne radiš kako treba. Američki nutricionista Sintija Sas nas podseća da za gubljenje težine uopšte nije potrebno stalno biti gladan. “Normalno je da osećate blagu glad tri do četiri puta dnevno, u vreme kada biste inače jeli. Jedan zdrav, izbalansiran obrok bi morao da vas zasiti na tri do pet sati, posle čega se glad vraća, što je signal da je vreme da telo natoči gorivo”.

U svakom slučaju, zdrava osoba koja želi da izgubi kilograme ne treba da unosi manje od 1200 kalorija na dan. Koliki je tačno vaš preporučeni dnevni unos kalorija da biste izgubili težinu zavisi od nekoliko faktora kao što su pol, težina i visina, a ti faktori zajednički definišu vaš bazalni metabolizam tj. to koliko vaše telo dnevno troši kalorija. Detaljnije na www.pronadjimeru.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track