BOLNA ISPOVEST MLADE ŠAPČANKE (31): Nemam matericu, ali hoću da budem MAJKA
Foto: Profimedia

Ne odustaje

BOLNA ISPOVEST MLADE ŠAPČANKE (31): Nemam matericu, ali hoću da budem MAJKA

Žena -

Kristina Savić (31) iz Duvaništa kod Šapca imala je svega 17 godina kada su lekari otkrili da se rodila bez materice, organa bez kog ne može da postane majka.

Surogat materinstvo ili presađivanje materice jedine su joj opcije koje, nažalost, u Srbiji još nisu dozvoljene.

Ona je jedna u 5.000 žena koje se rode bez materice, s takozvanim Majer Rokitanski Kuster Hauser sindromom, a to je stanje koje karakteriše nedostatak materice i dela vagine. Rođena je kao blizanac i ovakav problem se češće javlja kod njih.

Na svu sreću, njena sestra nema ovaj porblem, dok Kristina ima samo vaginalni kanal i zdrave jajnike. Jednom mesečno joj rade hormone i ima osećaj kao da ima ciklus.

Da je na neki način obeležena, kako kaže, saznala je sasvim slučajno. Od roditelja je krila da još nema menstruaciju.

"U jednom trenutku su i oni shvatili da sam več u godinama kada je trebalo taj period da dođe pa me je tata odveo kod lekara. Sećam se da mi je lekar zvao koleginicu i gledali su me oboje u čudu", priča Kristina.

Tada tim saznanjima nije pridavala mnogo značaja, niti je razmišljala da će je jednog dana to najviše boleti. Njeni roditelji su vest tragično shvatili i videla je da zbog toga pate.

"Tek kada su moje drugarice počele da se udaju, rađaju decu, krenula sam i ja da razmišljam o svemu. I onda kreće taj bol, preispitivanje. Često sam se pitala ko sam ja. Da li sam uopšte žena", priča Kristina.

Kako je bila sve starija, sve joj je bilo teže. najviše su je pogađale i teško joj padale priče poput okoline, poput onih - nikad se neće udati.

A onda je upoznala Nebojšu (34) s kojim se zabavljala četiri godine i sad su već šest godina u braku.

"Roditelji su mi uvek govorili da pričam samo istinu jer će naći neko ko će da me voli onakvu kakvu jesam. I sada nakon svih ovih godina nikada mi nije prebacio. Ja sam ga u krriznim trenucima pitala zašto me je oženio, ali je njegova ljubav bila jača od svega", kroz osmeh kaže Kristina.

Objašnjava da joj je teško da ustane ujutru bez obaveza i da se oseća nepotpuno i prazno.

"Smatram da imam pravo da se lečim od steriliteta. Ako je surogat materinstvo moj lek, onda kao građaninu ove zemlje na to imam pravo", ističe Kristina.

Druga joj je opcija presađivanje materice, ali kod nas ni ova opcija nije dozvoljena jer materica još nije dozvoljena da se trasplantira.

Blic/Sonja Todorović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track