DAN RASPEĆA HRISTOVOG: Evo šta smete da jedete, a šta NE na Veliki petak
Foto: Profimedia

Najtužniji dan kod Hrišćana

DAN RASPEĆA HRISTOVOG: Evo šta smete da jedete, a šta NE na Veliki petak

Žena -

Veliki petak je poslednji petak pre Vaskrsa. Veruje se da je na ovaj dan odveden Isus Hristos, da je osuđen i razapet na golgoti, gde je i umro. To je najtužniji dan Hrišćanstva i taj dan se ne služi liturgija.

Pravoslavni kanon propisuje strogi post na vodi na ovaj dan, dakle ništa ne sme biti spremljeno na ulju. Ne treba jesti ni ribu, niti piti vino.

Veliki petak je tužan dan, pa se čak ni crkvena zvona ne oglašavaju sve do nedelje, kad je Vaskrs, najradosniji dan u hrišćanskom svetu, jer je to dan kad je Hrist pobedio smrt.

U znak saosećanja prema našem Gospodu, Veliki petak treba provesti skromno, kako u jelu i piću, tako i u mislima.

Prema nekim verovanjima u Srba, na današnji dan se ne koriste začini poput bibera, ni sirće jer su se Isusove rane mazale ovim začinima kako bi više patio.

Trudnice i oni koji su slabijeg zdravlja, mogu da prekrše post, ali bi valjalo pre toga da se konsultuju sa svojim sveštenikom. Ipak, najvažnije je taj dan provesti skromno uz molitvu.

Predlog jelovnika:Doručak – hleb i med

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Ručak - jelo kuvano na vodi, na primer, pasulj, grašak, boranija, sočivo, pirinač...

Recep za posni pasulj

Staviti pasulj u šerpu, naliti vodom i staviti da prokuva. Kada prokuva, procediti pasulj i naliti ponovo sa vodom. Dodati sitno iseckani crni luk i šargarepu. Koren peršuna, paškanata i celera (količina po želji) iseckati na kockice i dodati pasulju. Ubaciti lorber, posuti suvim biljnim začinom (po želji) i staviti da se kuva. Kada je pasulj prilično raskuvan, 10 minuta pri kraju, dodati pasirani paradajz, u kome se razmuti brašno. Dodati sitno iseckani beli luk, pobiberiti i ako je potrebno posuti još sa suvim biljnim začinom. Ostaviti još malo da se kuva i - ručak je gotov.

Foto Shuttterstock
Foto Shuttterstock

Večera - salata koju možete začiniti bademima, lešnicima i drugim koštunjavim voćem

Na ovaj dan možete jesti dosta voća.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track