DANAS JE PRLJAVI ČETVRTAK: Žene, iskoristite dan, evo šta vam je sve dopušteno da radite
Foto: Profimedija

Razuzdana zabava

DANAS JE PRLJAVI ČETVRTAK: Žene, iskoristite dan, evo šta vam je sve dopušteno da radite

Žena -
Današnji dan u Porajnju nosi mnogo imena: Vajberfastnaht, Altvajber, Prljavi četvrtak…. Tokom proslave karnevala u tom kraju Nemačke, današnji dan pripada samo ženama.

One, naime, tada preuzimaju vlast. Porajnju je Vajberfstnaht nezvačni praznik. Kao i svake godine, danas u 11 sati i 11 minuta, na ulicama i u kafanama počela je razuzdana zabava. To podrazumeva, ne samo muziku i pivo, već i blizak fizički kontakt sa nepoznatim ljudima: padaju poljupci, a tu je i tradcionalni ples u kojem plesači zadnjicom dodiruju jedni druge.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Međutim, takve bezobrazno-erotske aluzije kod brojnih žena izazivaju neugodan osećaj. Napadi iz novogodišnje noći, prigušili su razuzdano slavljeničko raspoloženje – i to upravo u Kelnu, epicentru karnevala u Porajnju. Pri tome bi mere bezbednosti trebalo da budu biti bolje nego ikada pre.

Grad Keln u ponedeljak je predstavio bezbednosni koncept koji predviđa da će ove godine biti angažovano više nego duplo policajaca u odnosu na prethodne godine.

Policija će oštro reagovati, pre svega u slučaju uznemiravanja, tačnije u slučaju muškaraca koji ne prihvataju kada im neka žena kaže „Ne“. Prisustvo policije znatno je povećano i u Diseldorfu i u Bonu. Zajedno sa predstavnicima karnevalskih udruženja, ljudi iz gradskih uprava informišu i izbeglice u okolnim centrima o karnevalskim običajima u Porajnju – leci sa informacijama o tome su svuda, i to na sedam jezika.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Karnevalski običaji za Vajberfstnaht stari su vekovima. Dan kada su čak i časne sestre smele da piju. U srednjem veku su na taj dan čak i dame iz viših staleža smele da se ponašaju razuzdano. Na "omiljeni ženski dan za pijančenje" u 18. veku smelo je, ne samo da se jede i pije, već su bile dozvoljene i igre na sreću i ples do jutra.

U 19. veku, nekoliko pralja u Bojlu pored Bona postavilo je "kamen-temeljac" za današnje običaje kojima se slavi Vajberfstnaht. Te žene morale su da rade i po 16 sati dnevno - ne samo za visoku gospodu iz svog okruga, već su morale i da peru prljav veš svojim muževima, kako bi oni mogli da slave u čistim košuljama.

Odlazili su u susedni Keln na karnevalsko slavlje, a njihove žene su, pored pranja, još morale i da se brinu za decu.

Godine 1824, tome je došao kraj! Žene su tog četvrtka ostavile posao i okupile se u jednoj kafani da ogovaraju muževe. I pri tom nisu pile samo kafu i čaj. Tako je osnovan „Ženski komitet Bojla“ pod rukovodstvom najpametnije žene kluba. Običaj se odomaćio i Bojl je postao glavno mesto karnevala u Porajnju, a ženska okupljanja četvrtkom - stalni deo proslave karnevala u Bon-Bojlu. Organizovan je i juriš na Gradsku kuću, i žene su na Vajberfstnaht preuzele vlast u svoje ruke. Ideja iz Bojla, ubrzo se proširila širom Porajnja. Tako su brojne ženske grupe počele da slede ideju pralja i da jurišaju na Gradske kuće u brojnim gradovima i zajednicama.

Do danas je sačuvan običaj da se muškarcima odreže kravata kao simbol muške moći. Kravate se skupljaju kao skalpovi, ali za muškarce postoji protivusluga - poljubac. Uprkos dešavanjima u Novogodišnjoj noći u Kelnu, većina žena od toga ne želi da odustane ni ove godine.„Ne dozvoljavamo da nam oduzmu zabavu“.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

dw.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track