DEVOJČICE VEĆ SA 6 GODINA VERUJU DA SU MANJE NADARENE: Razlog je poprilično ŠOKANTAN!
Foto: Profimedia

Da li verujete u ovo?

DEVOJČICE VEĆ SA 6 GODINA VERUJU DA SU MANJE NADARENE: Razlog je poprilično ŠOKANTAN!

Žena -

Deca već u detinjstvu izložena su jednoj užasnoj tezi. Devojčice već u uzrastu od šest godina počinju verovati da su manje talentovane od dečaka, pokazalo je američko istraživanje. Rezultati istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 400 dece sugerišu da takva percepcija može snažno uticati na kasniji profesionalni život.

Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science, dečaci i devojčice u uzrastu od pet godina veruju da je njihov pol briljantan, no već godinu kasnije pojavljuju se stereotipi o manjoj vrednosti ženskog pola. Naučnici sa Univerziteta "Princetona", sproveli su istraživanje, a veruju da se radi o uticaju medija, učitelja, roditelja i druge dece.

Fot6o: Shutterstock
Fot6o: Shutterstock

Deca su, među ostalim, testirana pričom o osobi koja je ‘vrlo, vrlo pametna’ i zatraženo je da je identifikuju po polu. S pet godina 75 posto dečaka odabralo je muški pol, a 75 posto devojčica ženski pol, no već godinu dana kasnije veći postotak devojčica smatrao je da se radi o osobi muškog pola dok se kod dečaka procenat nije promenio.

Deci su potom ponuđene dve igre dizajnirane za decu koja se ‘jako, jako trude’ i za decu koja su ‘jako, jako pametna’. Dok su igre za decu koja se ‘jako, jako trude’ podjednako birali i dečaci i devojčice, drugu igru za ‘jako, jako pametnu decu’ biralo je puno manje devojčica. Profesor Andrej Kimpenj rekao je za BBC da je poruka tog istraživanja kako su mala deca izložena tezama da je genijalnost verovatnije muška nego ženska odlika. On ističe da takav stereotip kasnije ostavlja traga u profesionalnim karijerama.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track