DOMAĆICE, OVO JE VAŽNO: Samo 2 koraka do besprekorno čiste mašine za veš
Foto: Profimedia

Jeftino a efikasno

DOMAĆICE, OVO JE VAŽNO: Samo 2 koraka do besprekorno čiste mašine za veš

Žena -
U veš mašini se vremenom se nakupe ostaci sapuna i minerali koje sadrže deterdženti zbog čega odeća nakon pranja nije više čista kao nekada.

Zato bi veš mašinu trebalo čistiti barem dvaput godišnje, a ovo je najjednostavniji i najjeftiniji način čišćenja:

Veš mašina s prednjim otvaranjem

1. Dve čaše sirćeta ili koncentrata soka od limuna ubacite u bubanj. Pokrenite ciklus pranja na najvišoj temperaturi kako biste uklonili mirise, mrlje i nakupljeni deterdžent u unutrašnjosti mašine. Pustite celi ciklus pranja da odradi do kraja.

2. Unutrašnju stranu vrata kao i gumu na vratima prebrišite krpicom za čišćenje natopljenu sirćetom kako biste uklonili tragove kamenca i nakupljene buđi.

Nakon čišćenja ostavite vrata od mašine otvorena kako bi se u potpunosti mogla osušiti.

Budući da se ostaci kupovnog omekšivača nakupljaju u mašini, barem ga povremeno zamenite sirćetom obogaćenim s nekoliko kapljica eteričnog ulja. Ne morate se bojati specifičnog mirisa sirćeta, a odeća bi trebala biti meka i mašina čista.

Veš mašina s gornjim otvaranjem

Sve što vam treba je dva i po decilitra izbeljivača i dva i po decilitra sirćeta, a ako ste zabrinuti da bi izbeljivač mogao biti prejak preskočite taj korak.

1. Napunite praznu veš mašinu vrućom vodom, kao da perete punu mašinu. Dodajte izbeljivač i pustite da mašina radi minutu kako bi se izbeljivač izmešao s vodom. Otvorite poklopac mašine i pustite da tako napunjena mašina stoji sat vremena. Nakon toga zatvorite poklopac i pustite da mašina napravi pun krug i izbaci vodu.

2. Kada završi, ponovite postupak, ali ovog puta vrućoj vodi dodajte sirće. Ostatak postupka isti je kao u prvom koraku.

Kada završite čišćenje ne samo da bi unutrašnjost mašine trebala odisati svežim mirisom, već biste i na dodir trebali osetiti koliko je glatka i čista, a vaše rublje će opet biti besprekorno čisto.

(zadovoljna.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track