DOMAĆICE, PAŽNJA: Ovo je jedini recept za krofne koji će vam ikada trebati!
Foto: Shutterstock

Bolje ne može biti

DOMAĆICE, PAŽNJA: Ovo je jedini recept za krofne koji će vam ikada trebati!

Žena -
Krofne peći u velikoj količini zagrejanog ulja prvo s jedne strane a kada porumene odmah ih okrenuti na drugu stranu.

Neodoljive su bilo da ih konzumirate tople ili hladne. A najbolje su one spremljene u bakinim kuhinjama. Svako ima svoj recept za krafne, valja ponekad isprobati nešto novo.

Ovo nije najbrži recept za krofne, ali je provereno najbolji. Potrudite se i oduševite ukućane!

Potrebno je:

– kilogram brašna

– dve kocke svežeg kvasca

– 4 dl mlijeka

– tri jaja i tri dodatna žumanca

– 100 g šećera

– dva vanilina šećera

– 1 dl ulja

– 2 kašike ruma ili konjaka

– rendana korica polovine limuna

– kafena kašičica soli

Priprema:

Kvasac otopiti u toplom mleku sa malo šećera. Dok se kvasac diže, umutiti mikserom posebno jaja, žumanca, šećer i ulje. U većoj posudi prikladnoj za mešanje pomešati brašno sa solju pa dodati kvasac i umućenu smesu od jaja. Mikserom sa spiralama miksati smesu dok ne postane dovoljno kompaktna da se lepo mesi rukom. Tada testo prebaciti na radnu površinu i dobro ga izmesiti rukama dok ne postane svilenkasto na dodir. Prekriti ga folijom i ostaviti na toplom da se digne dok ne udvostruči volumen (30-40 min), piše dnevno.rs.

Dignuto testo razvaljati valjkom na debljinu od 1,5 cm pa čašom ili modlicom seći krugove. Odlagati ih na čisti ubrus i pustiti da pokrivene ubrusom odstoje još 20-ak minuta. Krofne peći u velikoj količini zagrejanog ulja prvo sa jedne strane a kada porumene odmah ih okrenuti na drugu stranu. Temperatura ulja ne sme biti previsoka. Kada se ulje zagrije na određenu toplinu i kada počnete peći krafne malo smanjite temperaturu jer će inače krofne pocrneti i neće biti fine ‘pufnaste’ strukture. Pečene ocediti na papirnom ubrusu od suvišne masnoće pa ih još tople posipati ili vanilom ili šećerom u prahu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track