DŽENTLMENSTVO NI(JE) IZUMRLO: Zlatna pravila ponašanja prema ženama
Foto: Profimedia

Starog kova muškarci

DŽENTLMENSTVO NI(JE) IZUMRLO: Zlatna pravila ponašanja prema ženama

Žena -

Imate li ponekad osećaj da je sve manje onih muškaraca starog kova, koji bi uvek ustajali kada bi žena ušla u prostoriju, pridržali joj stolicu, kaput, otvarali vrata i odnosili se prema svakoj ženi kao da je kraljica?

Muškarci starog kova kojima je obećanje bila svetinja, kojima nije padalo na pamet da kasne, koji su pazili kako izgledaju u društvu žene, ne zato što vole modu, već da pošalju poruku da je njena blizina poseban trenutakvredan poštovanja? Kao da ih je sve manje, kao da ih je vreme pregazilo, a sa njima i taj viteški odnos prema ženama.

Pomalo je tužno to što nestaju, jer to se ne uči u školi, to se ne uči iz knjiga, to je nešto što su nekada očevi prenosili sinovimarečima, ali i svojim ponašanjem. Ovo su neka od pravila koje su muškarci starog kova učili svoje sinove o poštovanju prema ženama:

1. Ona je nečija ćerka

"Sine ponašaj se prema ženama onako kako bi ti hteo da se jednog dana muškarac ponaša prema tvojoj ćerki." Ovo nije samo izjava, ovo je nešto što se oseća u srcu. Muškarci starog kova znali su kako da postave stvari u pravu perspektivu.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

2. Ruke k sebi

"Ne dozvoli sebi da izazoveš razočaranje u njenom pogledu." Doći će vreme za dodire. Svaki muškarac koji zna kako da sluša ženu, znaće i da proceni kada je vreme za dodir, i najvažnije, za kakvu vrstu dodira. Žena je ta koja određuje granice. Uvek poštuj njene granice, učili su očevi sinove.

3. Otprati je do vrata

To je osnova viteštva i časti. "Sine, damu uvek otprati do vrata, i pobrini se da je sigurno stigla kući pre nego što odeš." Iako se danas mnogima takav gest čini bespotrebnim, ona je zaista oličenje poštovanja koje muškarac može da ima prema ženi.

4. Uvek plati večeru

Istina je da se danas vremena menjaju, ali to je standard koji možda ne bi trebalo da se promeni, bez obzira koliko žena zarađuje. Štaviše, upravo ako je žena uspešna poslovno i finansijski, ovakav gest muškarca još više ističe njegovu posvećenost njoj.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

5. Ponudi joj svoj kaput kad je hladno

Na taj način ne pokazuješ samo da ti je stalo do njene dobrobiti, već da o tome uvek razmišljaš. Kada je hladno, ponudi svoj kaput. Kada je vruće, ponudi se da joj kupiš hladno piće. Kada pada kiša, pronađi bilo šta što će sprečiti da joj kosa pokisne.

6. Uvek za nju otvaraj sva vrata

Posebno kada ulazi u automobil. To je jednostavan ljubazan čin, koji pokazuje da stavljaš nju na prvo mesto.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

7. Poštuj želje njenih roditelja

Bez obzira kakvi su, pokaži njenim roditeljima maksimalno poštovanje. "Sine, tu nema rasprave. Poslednje što želiš je da budeš u vezi sa nekim čiji te roditelji ne vole." Učini sve što možeš da im pokažeš poštovanje.

8. Neka se oseća sigurno i zaštićeno

Ne moraš da imaš velike mišiće da bi se žena osećala sigurnom. Dovoljno je da joj pokažeš da si spreman da učiniš sve što možeš kako bi zaštitio nju, njene stvari i vašu vezu.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Zdravaisretna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track