FEJSBUK UBICA ROMANTIKE: Kako društvene mreže mogu da upropaste ljubav
Foto: Profimedia

Tehnologija umešala prste

FEJSBUK UBICA ROMANTIKE: Kako društvene mreže mogu da upropaste ljubav

Žena -
Na osnovu partnerovog ponašanja tražimo pokazatelje svojih sumnji i razvijamo najgori mogući scenario

Nekad smo mogli samo da sumnjamo, nervozno očekivajući potkrepljujuće “dokaze”. Zahvaljujući društvenim mrežama i tehnologiji, gotovo svaka sumnja je postala opravdavajuća, čak i kada je bezrazložna. Kako to?

Toliko toga je rečeno o ljubomori, od toga da je u nekim situacijama normalna i poželjna, pa do patoloških obrisa, kada se pretvara u paranoju. No, njen uzrok je gotovo uvek isti, a to je nesigurnost. Nesigurnost u sebe, partnera, budućnost veze.

Iz nesigurnosti proizilaze ljubomora i sumnja, i “igranka” može da počne. Na osnovu partnerovog ponašanja tražimo pokazatelje svojih sumnji i razvijamo najgori mogući scenario. Sve ovo pravdamo intuicijom i ne smirujemo se dok ne dokažemo i sebi i toj osobi da smo bili u pravu. Ali, koja je cena toga?

Obično to počne fokusiranjem na njegovu prošlost. Ko je ona i kakva je, zašto su se rastali, da li su u kontaktu i da li on i dalje oseća nešto prema njoj? Kako je to najlakše proveriti nego detaljno analizom njenog, njegovog i fejsbuk profila svih zajedničkih prijatelja? Inicijalna znatiželja se pretvara u gladnog demona. Ako nije njegova prošlost posredi onda je sumnja u njegovu iskrenost i vernost. Najednom sve postaje “dokaz”, od načina na koji odgovara na SMS-ove i javlja se na telefon, pa do toga kako se ponaša u prisustvu drugih žena.

Foto profimedia
Foto profimedia

Fejsbuk - Spaja prijatelje i rastura vezeNema svrhe detaljnijeg opisivanja ove pojave jer gotovo svi poznajemo nekog ko je sate i noći proveo na ovoj mreži tražeći dokaze i “dokaze”. Kažemo “dokaze” jer čak ako nema kompromitujućih fotografija i materijala u inboksu, svakako mu se može što-šta zameriti.– Zašto nisi postavio nijednu fotografiju sa mnom? Kriješ me?– Ko su ti sve one drugarice? I zašto im lajkuješ objave, a meni ne?– Zašto nisi izbrisao fotografije sa bivšom? Hej, stop! To je njegov lični profil, a ne tvoj! Spočitavati nekom kako će da se ponaša i komunicira pa čak i u virtuelnom svetu je, najblaže rečeno, drsko! Prošlost imamo svi, i ona se ne može promeniti ili izbrisati, čak ni čišćenjem virtuelnog dvorišta! Dalje, ako je dragi koketan, pa zar takav nije bio i kad si ga upoznala? Što si pazarila, to ti je.

Smajli kao emocijaKada bi se uporedila srazmera rečenog i otkucanog, rezultat bio bio poražavajući. S jedne strane je ovo i logično: zahvaljujući instant mesendžerima, mnogo lakše je nešto “natuknuti” i iščačkati kroz naizgled neobavezno ćaskanje, međutim, ne treba zaboraviti da je takozvano četovanje samo deo komunikacije. Komunikacija se odvija na više planova, ne samo na verbalnom, u ovom slučaju tekstualnom. “Smajli poljubac” može da izazove osmeh na licu, ali nikada ne može zameniti pravi. Stoga nemojte nasedati i tumačiti partnerovo ponašanje samo na osnovu onoga što piše na displeju. Interval u kojima odgovara na poruke ne mora da govori ama baš ništa. To što je video vašu poruku a nije odgovorio (prokleto “seen”!) takođe ne mora da implicira nešto ozbiljno. Posebnu zapetljanciju izazvalo je učitavanje lokacije u komunikaciji (koja uzgred, nije često precizna i zna da “zabaguje”). I tako smo došli do toga da je sve naizgled transparentno i očigledno, a zapravo ne znamo ništa.

Razum i sumnja mogu zajedno“Sumnja” je jedna od onih reči koje se mogu tumačiti dvojako, a loša stvar je što mi to često radimo pogrešno.– Sumnjam da me varaš.– Sumnjam da me voliš.U prvoj rečenici označava ubeđenost i uverenje, dok u drugoj nevericu. Još je Rene Dekart pozivao na metodičku sumnju kao put prema istini, i prema njoj baš tako treba da se odnosimo. Sumnja je dakle, svojsvena svakom analitičkom i kritičkom umu, ali ne mora nužno biti uvod u nešto negativno, čak naprotiv.

Pa kako onda ostati trezven kad gladni demon traži da ga nahranimo? Za početak, osvestiti odakle dolazi nesigurnost sa početka teksta i šta zapravo priželjkujemo. Stara poslovica kaže “dokon um je đavolje igralište”, i setite se toga svaki put kad se bacite u “istraživačku ekspediciju” i seciranje tuđe privatnosti. Jer uvek ćete naći “materijal za nevolje”. S druge strane, zapitajte se kako biste se vi osećali da ste na meti profajlera koji tumači svaku vašu reč, emotikon, lajk i na osnovu toga gradi paranoični scenario u kom ste glavni krivac? Ili još gore, uđe u istoriju pretrage i vidi da ste “češljali” profil nekog bivšeg partnera?

Foto profimedia
Foto profimedia

(ŽenaBlic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja