GINEKOLOZI UPOZORAVAJU: Tange su krive za ženske infekcije!
Foto: Profimedia

pazite

GINEKOLOZI UPOZORAVAJU: Tange su krive za ženske infekcije!

Žena -

U intimnoj higijeni žene bitnu ulogu ima pravilan odabir donjeg rublja, a nošenje sintetičkog donjeg rublja osnovna je greška po tom pitanju.

"Donje rublje mora biti od prirodnih materijala, da diše i upija vlagu, a idealan materijal je pamuk jer dobro upija vlagu i prohodan je za vazduh. Sintetski materijali, potstiču razvoj idealne okoline za razvoj bakterija i nadražaja kože", objašnjava dr. Marina Harčenko.

Doktorka ističe da nošenje tanga gaćica često negativno utiče na prirodnu floru vagine i intimno zdravlje. Zbog svoje specifičnosti, tange potstiču širenje bakterija iz analnog područja i debelog creva u vaginu."Zbog fiziološke građe ženskog tela, bakterije koje se nalaze u crevima mogu lako doći do vagine i izazvati različite bolesti. Osim nenošenja tangi, ovaj problem lako je izbeći i tako da kod korišćenja toaletnog papira smer brisanja bude napred prema pozadi, tj. prema analnom otvoru", kaže dr. Nermin Karahasan.
foto Profimedia
foto Profimedia
Preporučuje se tuširanje intimnih delova bar dva puta dnevno.
"Idealno je ako se intimno područje opere vodom nakon svake nužde, a za to mogu poslužiti i vlažne maramice za intimnu negu. Osim toga, potrebno se tuširati pre i nakon svakog seksualnog odnosa", upozorava dr. Karahasan i dodaje da kod odabira sredstava za intimnu negu treba paziti na njihov pH."Budući da je normalni pH vagine kiseo, preporuka je da birate sredstva sa neutralnim ili, još bolje, niskim pH. Ta sredstva ne kvare normalnu floru vagine koja štiti od loših učinka spoljnih faktora", objašnjava dr. Harčenko.
foto Profimedia
foto Profimedia
(24 sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track