GLAVU GORE: 5 načina kako se spasiti od depresije nakon godišnjeg odmora
Foto: Profimedia

saveti

GLAVU GORE: 5 načina kako se spasiti od depresije nakon godišnjeg odmora

Žena -

Godišnji odmor izvrsno je vreme za punjenje baterija i spremanje na nove radne izazove. No euforija i zadovoljstvo koje osećamo na letovanju, nakon povratka u svakodnevnicu brzo splašnjava zbog čega će se neki osetiti depresivno. Evo što trebate napraviti da biste sprečili takve emocije.

1. Kontrolišite svoj nemir

Na putovanjima obično napravimo i uživamo u više stvari u jednom danu, nego kod kuće u celom danu. Upravo zato kada se vratimo s puta, u nama se javlja nemir kojeg se teško rešavamo. Da bi si skratili muke pokušajte u danima nakon povratka ići na kratke izleta kako bi se postepeno privikli na svoju svakodnevicu.

2. Budite aktivniji

Jeste li se ikad probudili s bolovima u mišićima nakon jednog dana plivanja na moru? Odmor je obično vreme kada shvatimo da nismo u formi, ali i kada spoznamo da se bolje osećamo kada vodimo aktivan život. Nastavite svoj ubrzani ritam i kad se vratite kući. Posećujte češće teretanu, ili se počnite baviti nekom fizičkom aktivnošću poput trčanja.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Detaljno očistite kuću

Osim što je praktično, čišćenje kuće preporučljiva je aktivnost nakon odmora jer vam pomaže da se bolje osećate u svom domu. Pogotovo ako ste tokom odmora noćili u hotelskoj sobi koja je zahvaljujući osoblju bila uvek besprekorno čista. Rešite se i svih stvari koje više ne koristite. Što manje stvari imate, to se više možete fokusirati na važne pojedinosti u životu. Kada očistite svaku prostoriju dom možete oplemeniti sitnicama koje ste doneli s odmora poput morskih školjkica i sličnih detalja kako biste zadovoljstvo svojim putovanjem preneli i na svoj životni prostor.

4. Počnite se baviti novim hobijima

Tokom odmora otvorili ste se novim iskustvima i poznanstvima, što je dodatno unapredilo vaš život. Nemojte prestati s ovakvim ponašanjem kada se vratite kući. Naučite kuvati hranu s drugih kontinenata, svladajte neki strani jezik ili izaberite neki treći hobi. I male stvari koje zahtevaju minimalno vremena i truda pomoći će vam da dobijete onaj stimulirajući osećaj kao da ste na nekom putovanju.

5. Prepričavajte svoje dogodovštine

Uspomene su večne, a pogotovo ako ih delite sa svojom porodicom, prijateljima i poznanicima. Ne stidite se i podelite svoja iskustva s putovanja sa svojim najbližima kako biste iznova mogli proživeti sve lepote s godišnjeg odmora i tako produžili svoje zadovoljstvo s odmora.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track