ISPOVEST JEDNE MAME: Mislila sam da sina nikada neću voleti kao svoje ćerke, a onda sam otkrila...
Foto: Profimedia

Bojala se da neće razumeti

ISPOVEST JEDNE MAME: Mislila sam da sina nikada neću voleti kao svoje ćerke, a onda sam otkrila...

Žena -

Kad sam saznala da je naše treće dete dečko, malo sam se uplašila. Šta ću sa dečakom? Bojala sam se da ga neću razumeti ali i voleti onoliko koliko volim svoje devojčice...

Eni Renu majka je troje dece i blogerka. Ima dve devojčice i dečaka. Nije verovala kada su drugi govorili da je veza između dečaka i mame drugačija. Sve dok nije dobila sina. Njenu ispovest s njenog bloga "Scary Mommy" prenosimo u potpunosti:

"Naših prvih dvoje dece bile su devojčice, što je meni bilo savršeno. Volim svoje devojčice. Razumem devojčice. Kad sam saznala da je naše treće dete dečak, malo sam se uplašila. Šta ću sa dečakom? Bojala sam se da ga neću razumeti. Još gore, bojala sam se da ga neću voleti onoliko koliko volim svoje devojčice.

Mame dečaka neprestano su mi govorile da nema ništa na svetu poput veze majke i sina. One su to non stop govorile, ali ja to nisam mogla zamisliti. Zaključila sam da su one jednostavno "mame dečaka" koje su oduvek želele dečke, dobile ih i obožavaju ih. Nisam im želela reći da zapravo nisam želela dečaka, ne razumem ih, i iskreno bojala sam se da neću moći voleti dečaka. Potom se rodio naš sin. I u narednih sedam godina, doživela sam ono što su mi te mame govorile. Bez obzira koliko sam vezana uz svoje devojčice i bez obzira koliko smo bliske, postoji nešto između dečaka i njegove mame što je kvalitativno drugačije. Teško je objasniti zašto je ta veza drugačija - jednostavno jeste. Naša prva ćerka bila je super nežna, druga je nešto više divlja, ali ni jedna se nije mogla uspoređivati s njihovim rođacima dečacima po divljem nastupu. A naš dečak je svakako stigao na svet s ekstra dozom fizičke energije. Neki bi rekli "pravi dečko".

No s tom energijom stigla je i neverovatna slatkoća kojom pokazuje svoju ljubav prema meni. Kad se moj sin mazi, njegovo se celo telo stopi sa mnom. Dok je bio predškolac, uhvatio bi me za obraze, ljubio me po celom licu i govorio: "Maaamaaaa, volim te tako puno!" Više puta mi je rekao da se želi oženiti sa mnom. Voli me snagom i intenzitetom koja je jednostavno drugačija od ljubavi mojih cura.

A moji osećaji za njega su takođe kvalitativno drugačiji od osećaja koje imam za svoje devojčice. Dok sam poprilično nepopustljiva za nežan pogled svojih devojčica, očima mog sina ipak nešto teže odolevam. Možda je to zato što je on beba porodice ali moj muž smatra da to nije razlog. On tako reaguje na naše devojčice. Kad ga one tužno pogledaju, on se jednostavno rastopi. Moj sin može samo malo pokazati šarma i ja sam gotova. Stvarno nisam očekivala da će biti toliko drugačije. Nisam generalno jedna od onih koje određena ponašanja pripisuju polu, i uvek su mi zvučali pomalo seksistički opisi mama s njihovim sinovima kada su govorile da su to drugačiji odnosi nego s ćerkama. Ali i prema mom iskustvu - istina je.

Dečaci jednostavno obožavaju svoje mame. A osećaj je obostran. Još uvek sam nesigurna i i imam strahove oko podizanja svog sina. I dalje ne bih menjala odnos koji imam sa svojim ćerkama ni za šta na svetu. I dalje se više mogu poistovetiti sa svojim ćerkama. No moj sin ispunjava mesto u mom srcu za koje nisam znala ni da je tu. Odnos s mojim malim dečakom me preobratio i transformisao."

Mame i dječaka i djevojčica - barem sve one koje sam ja upoznala - mogu se poistovjetiti s posebnom vezom mama sa svojim sinovima. Starije mame su mi rekle da to obožavanje i divljenje zapravo nikad ne prestane. Doista računam na to jer bi mi srce puklo da bude drugačije. Moj slatki dječak jednom će postati slatki muškarac. Imat će puno drugih ljubavi u svom životu, a ja ću se rado maknuti kada one dođu. Zato što znam da bez obzira što će svoje srce dati drugoj, u njemu će uvijek postojati mjesto za mene. Ništa ne može zamijeniti vezu između dječaka i njegove mame."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track