ISPRAVKA! NETAČNO: Menstruacija NE određuje koliko ćete živeti
Foto: Shutter

Istraživanje polovično predstavljeno

ISPRAVKA! NETAČNO: Menstruacija NE određuje koliko ćete živeti

Žena -

Kurir je objavio istaživanje sa Unverziteta u San Dijegu, gde su pogrešno predstavljani rezultati studije iz 2016. godine, u kojoj su autori istraživali povezanost dugovečnosti žena s početkom, krajem i dužinom trajanja reproduktivnog veka, a čitaoci dovedeni u zabludu.

Naime, u članku piše da je istraživanje Univerziteta u San Diegu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Menopause", proučavalo je podatke 16.000 žena u menopauzi. Među ispitanicama koje su prvu menstruaciju dobile s 12 ili više godina te u menopauzu ušle s 50 ili više godina bilo je najviše onih koje su doživele 90 godina.

"Pronašli smo da žene koje menstruaciju dobiju kasnije, imaju manje zdravstvenih problema, poput bolesti srca, i žene koje uđu u menopauzu kasnije, češće su odličnog zdravlja što može biti objašnjenje našeg otkrića", izjavio je autor istraživanja Aladin Šedeb.

Kako je raskrinkavanje.ba navelo, studija na koju je pozvan tekst objavljen je 2016. godine u časopisu Menopause. Autori su pratili etnički raznoliku grupu od 16.251 žena iz Inicijative za žensko zdravlje (WHI) u postmenopauzi kako bi istražili povezanost vremena menarhe (prve menstruacije), početka menopauze i dužine trajanja reproduktivnog perioda sa životnim vekom od 90 godina.

Sve učesnice istraživanja rođene su pre septembra 1924. godine: u studiju su uključene u periodu od 1993. do 1998. i praćene do avgusta 2014. godine. Studija je, dakle, trajala 21 godinu, a ne nekoliko meseci, kako je izvestio portal Novi.ba. Na početku istraživanja, učesnice su u prosjeku imale 74,7 godina. Od njih 16.251, 90. godinu doživelo je 8.892 (55%).

Kako se navodi u studiji, kod žena koje su prvu menstruaciju imale u dobi od 12 i više godina zabježena je “umereno povećana” verovatnoća za dugovečnost. Kod učesnica koje su kasnije ušle u menopauzu (prirodnu ili hiruršku) zabilježen je “značajan trend” rasta verovatnoće da će doživeti 90. godinu. Studija je pokazala i da je reproduktivni vek “značajno povezan” s većom verovatnoćom za dugovečnost.

U članku Reutersa o ovoj studiji, koji je objavljen 28. jula 2016, objašnjava se koliko je procentualno veća šansa za dugovječnost kod ispitanica koje spadaju u navedene grupe u odnosu na one koje su ranije imale prvu menstruaciju, ranije ušle u menopauzu te imale kraći reproduktivni vek.

Žene koje su imale najmanje 12 godina kada su dobile prvu menstruaciju imale su oko 9% veću verovatnoću da će doživeti 90 godina od onih koje su bile mlađe.

Žene koje su imale najmanje 50 godina kad su im menstruacije prestale imale su oko 20% veću verovatnoću da će doživeti 90 godina od žena koje su ušle u menopauzu prije 40. godine. Ovo važi bez obzira na to da li je menopauza bila prirodna ili hirurška.

Duži reproduktivni vek takođe je bio povezan s dugovečnošću. Žene koje su menstruirale duže od 40 godina imale su 13 veću verovatnoću da će doživeti 90 godina od onih koje su imale manje od 33 reproduktivne godine, izvestili su autori u radu objavljenom 27. jula u časopisu Menopause.

Od ispitanica su prikupljeni podaci koji se tiču demografskih karakteristika, načina života i istorije bolesti kako bi se utvrdilo u kakvoj su korelaciji s godinama prve menstruacije, ulaskom u menopauzu i dužinom reproduktivnog veka.

Prema rezultatima studije, verovatnije je da su one žene koje su u kasnijim godinama imale prvu menstruaciju i menopauzu dobrog zdravlja i da nisu nikada pušile, a manje je verovatno da su bile gojazne ili imale istoriju gojaznosti. Istovremeno, ispostavilo se kao manje verovatno da žene koje postižu dugovečnost puše, da su gojazne ili imaju istoriju bolesti povezanih sa starenjem. Jedan od autora studije Aladdin Shadyab ukazao je u članku na portalu Univerziteta San Diego da u ovim detaljima treba tražiti objašnjenje za povezanost reproduktivnih događaja i šanse da se doživi 90. godina.

“Naš tim je otkrio da je manje vjerojatno da su žene koje su dobile menstruaciju u kasnijoj dobi imale određene zdravstvene probleme, poput bolesti srca i krvnih žila, a one koje su kasnije ušle u menopauzu imale su generalno odlično zdravlje, što može biti moguće objašnjenje za naše rezultate”, rekao je Shadyab.

Manje je vjerojatno da su žene koje su imale prvu menstruaciju i menopauzu u kasnijoj dobi bile pušači ili da su ranije imale dijabetes.

“Faktori poput pušenja mogu oštetiti kardiovaskularni sistem i jajnike, što može rezultirati ranijom menopauzom. Žene s kasnijom menopauzom i dužim reproduktivnim vijekom mogu imati smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti”, rekao je Shadyab.

Reproduktivni događaji, poput menarhe, menopauze i trudnoće, mogu jednostavno biti pokazatelji temeljnog zdravstvenog stanja, navodi se u studiji. Stoga i tvrdnje da menstruacija određuje ili utiče na to koliko će žene živjeti nisu tačne.

Izveštavajući o rezultatima studije, značajan broj medija propustio je da objasni ovaj kontekst o kom govore autori. Osim toga, izostavljeni su podaci o vjerovatnoći da će žena doživeti 90. godinu ako je kasnije imala prvu menstruaciju i kasnije ušla u menopauzu. Reč je zapravo o procentima koji su daleko od toga da se na osnovu njih može tvrditi da menstruacija otkriva koliko će žena živeti.

Određeni broj medija je pogrešno ustvrdio da su žene koje su prvu menstruaciju imale sa ili posle 12 godina doživele čak 90 godina. Podaci istraživanja, pak, govore da je njih oko 55% doživelo 90. godinu. S druge strane, i 52% žena koje su dobile pre 12 godine doživelo je 90. godinu.

Dakle, studija je pokazala da su šanse za dugovečnost veće kod žena koje su kasnije imale prvu menstruaciju i menopauzu, i to za devet, odnosno 20%. Žene koje su imale menstruaciju duže od 40 godina imale su 13% veću verovatnoću da će doživeti 90 godina od onih kod kojih je reproduktivni vek bio kraći od 33 godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track