ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Pogledajte šta se dešava vašem telu pošto namažete lak na nokte! Jezivo!
Foto: Profimedia

Obratite pažnju

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Pogledajte šta se dešava vašem telu pošto namažete lak na nokte! Jezivo!

Žena -

Čak i oni koji brinu o zdravlju i razmišljaju o tome koju količinu hemikalija kroz kozmetičke proizvode nanesu na sebe, ne uzimaju u obzir lak za nokte. Ovaj ukras ženskih ruku bi, reklo bi se, teško mogao da bude bojkotovan od strane žena. Međutim, nedavno istraživanje je pokazalo da su neki od najpopularnijih brendova štetniji za zdravlje, više nego što bi to iko mogao i da pretpostavi.

Istraživači su testirali prisustvo hemijskih toksina kod 24 žene koje su koristile različite marke laka za nokte. Rezultati su bili poražavajući. U telu svake žene se nalazio deo toksina koji se koriste za pravljenje laka. Svaka od ispitanica je u svom organizmu imala tragove trifenil fosfata, samo 10 sati pošto je nanela lak na nokte. Ono što je alarmanto je da je samo na 8 od 10 vrsta lakova pisalo da sadrži i trifenil fosfat. Studija je očigledno dokazala da se i u ona dva, koji ga nisu naveli u sastojcima, trifenil nalazi.

Šta je trifenil fosfat?

To je hemijsko jedinjenje kristalnih soli fosforne kiseline. Problem sa trifenil fosfatom (TPHP) je što veoma snažno utiče na endokrini sistem, koji kontroliše rad naših žlezda. Glavni istraživač na ovom projektu, dr Heder Stapleton, izrazila je svoju zabrinutost, rekavši:

“Postoji sve više dokaza koji ukazuju da TPHP utiče na hormone metabolizma, reprodukcije i razvoja.”

Ovo se posebno odnosi na mlade devojke koje se još uvek razvijaju, jer je normalan hormonalni balans veoma važan. Trifenil fosfat je takođe neurotoksin (usporava razvojne efekte), endokrini toksin i potencijalni alergen. Ipak, nije samo trifenil fosfat opasnost po zdravlje.

Lak za nokte sadrži preko 20 komponenti koje negativno utiču na organizam

Najpoznatija je formaldehid. Po hemijskom sastavu, formaldehid je metanol, gasovito jedinjenje rastvorljivo u vodi. Njegova uloga u laku za nokte jeste učvršćivanje laka. Od formaldehida lak dobija svoj prepoznatljiv, jak miris. Poznat kao izuzetno kancerogen, od pre desetak godina je zabranjen u spravljanju losiona i mleka za telo i krema za lice. Korišćenjem proizvoda sa formaldehidom možete iziritirati disajne organe.

Tulen je još jedan sastojak laka za koji se pouzdano zna da ometa razvoj kod dece. Neki naučnici su pronašli njegove tragove u majčinom mleku. Takođe, veoma je iritantan za kožu. Dibutil ftalat je još jedan od sastojaka koje sadrži lak za nokte, a ima slično dejstvo kao i trifenil fosfat. Ono što je ovu studiju izdvojilo od ostalih jeste što su istraživači dokazali da se i do 50 % komponenti apsorbuje direktno u telo, samo 10 sati pošto namažete lak na nokte.

(pasarella.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track