IZA ODGOVORA SE KRIJU ČINJENICE KOJE MORATE ZNATI: Kada ste dobile PRVU menstruaciju?
Foto: Profimedia

ovo će vas zanimati

IZA ODGOVORA SE KRIJU ČINJENICE KOJE MORATE ZNATI: Kada ste dobile PRVU menstruaciju?

Žena -

Sprovedeno je naučno istraživanje koje je pokazalo vezu između menstruacije i životnog veka žene. Stručnjaci koji su radili na ovom istraživanju, sproveli su ga na 16.000 žena a rezultati su objavljeni u časopisu "Menopause".

Zanimljiv podatak je onaj da je među ispitanicama bilo žena koje su prvu menstruaciju dobile sa 12 godina, u menopauzu su ušle sa 50 i doživele 90-u godinu života.

"Zaključili smo da žene koje menstruaciju dobiju kasnije, imaju manje zdravstvenih problema, poput koronarne bolesti srca, i žene koje uđu u menopauzu kasnije, češće su odličnog zdravlja što može biti objašnjenje našeg otkrića", izjavio je autor studije Aladin Šadiab.

Foto: Shutter
Foto: Shutter

Među ženama koje su kasnije dobile menstruaciju i ušle u menopauzu takođe bilo je manje pušača, kao i onih koje su imale dijabetes.

Naučnici koji su radili na istraživanju naglašavaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se tačno odredilo zašto ta povezanost postoji, ali i iz dosadašnjih istraživanja jasno je da zdrave navike i zdrava menstruacija znače dug i zdrav život žene.

(lepota i zdravlje)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track