KAKO PREPOZNATI DA LI STE SA NASILNIKOM U VEZI? Obratite pažnju na OVE ZNAKOVE
Foto: Shutterstock

stop nasilju nad ženama

KAKO PREPOZNATI DA LI STE SA NASILNIKOM U VEZI? Obratite pažnju na OVE ZNAKOVE

Žena -

Zlostavljanje pogađa sve tipove žena bez obzira na starot, obrazovanje, ekonomski status, kulturu, seksualnu orijentaciju ili fizičko stanje.

Saznajte kako da prepoznate nezdravu vezu, nasilničko ponašanje, tehnike manipulisanja žrtvom, kao i što možemo učiniti kada osoba u našoj blizini ima problema s nasilnikom.

KAKO PREPOZNATI IMATE LI NEZDRAVU VEZU?

1. Partner je ljubomoran i posesivan, ne dopušta da imate prijateljice, stalno vas proverava, ne prihvata činjenicu da želite s njim raskinuti vezu ili brak.2. Pokušava da vas kontroliše, želi donositi sve odluke, ne uvaža vaše mišljenje.3. Brinete se oko toga kako će reagovati na ono što kažete ili napraviti, preti vam.4. Okrivljuje vas za loše ponašanje, govori da ste ga vi isprovocirali, naterali ga da se tako ponaša.5. Prisiljava vas na seksualne odnose i nasilan je tokom odnosa.6. Svađa se, brzo izgubi kontrolu nad svojim emocijama i ponašanjem.

POSTOJE LI NEKE NAZNAKE DA JE OSOBA NASILNIK?

Ova ponašanje ne moraju nužno ukazivati na zlostavljačko ponašanje ali važno je obratiti pažnju ako osoba ima sledeće karakteristike:

1. Brzo ulazi i izlazi iz veze.2. Može biti vrlo šarmantan i činiti se savršenim.3. Insistira da se ne bavite nikakvim dodatnim aktivnostima i ne provodite vreme s drugim ljudima osim s njim.4. Kritikuje vaš izgled i omalovažava vas.5. Ljubomoran je i posesivan.6. Njegovo ponašanje i reči nisu u skladu.

KAKO NASILNIK MANIPULIŠE ŽRTVOM?

Preti samoubIstvom ako ga žrtva ostavi.Preti da će ubiti žrtvu, decu ili osoba koja joj je savetovala da ga napusti.Preti da će oduzeti žrtvi pravo na starateljstvo nad decom.Uznemirava žrtvine prijateljice i članove porodice.Pali predmete po kući koje su žrtvi od sentimentalne vrednosti.Plače i govori da ne može živeti bez žrtve.Obećava da će potražiti pomoć.Naglo postaje pobožan.Obećava da će je prestati zlostavljati, prestati piti i drogirati se.

Foto: Shutter
Foto: Shutter

ŠTA MOŽETE UČINITI OSOBI KOJA TRPI NASILJE?

Pružite joj podršku, slušajte, verujte i ne osuđujte i tako joj pokažite da nije sama.

Dajte joj vremena da sama donosi odluke, ne govorite joj što da radi, i ne silite je da da se ne vraća nasilniku.

Pustite joj neka govori o lepim trenucima veze, ne napadajte je što ostaje s nasilnikom.

Pomozite joj da se fokusira na dobre stvari vezane uz nju i njenu djecu, nemojte joj govoriti da bi trebala ostati s nasilnikom zbog dece.Pomognite joj pomoći stručnu pomoć, raspitajte se o organizacijama civilnog društva ili institucijama koje joj mogu pomoći.

NATAŠA MILJKOVIĆ: Ne čekaj da bude kasno! Prijavi nasilnika!

MILICA DABOVIĆ: Prvi udarac nikada nije poslednji!

KALINA KOVAČEVIĆ: Nisi ničije vlasništvo!

Pomognite joj napraviti plan bega.

Sigurnost je na prvom mestu, ako vjrujete da je u opasnosti, recite joj to, isplanirajte što učiniti ako bude morala hitno pobeći, ne dovodite sebe u opasnost suočavajući se s nasilnikom.

Ohrabrite je da se pripremi za žurni odlazak od kuće, pognite joj da pripremi stvari koje će joj biti potrebne kao kreditne kartice, novac, potvrde o rođenju, dokumenti, ključeve od stana, lekove, odeću igračke za decu....

ŠTO MOŽETE REĆI OSOBI KOJA TRPI NASILJE?

Dajte joj jasnu poruku da za nasilje ne postoji opravdanje i da ono nikad nije u redu.Da su njena sigurnost i sigurnost njeze dece najvažniji.Da ona nije kriva za nasilje već nasilnik.Da ona ne može promeniti ponašanje nasilnika.Izvinjena i obećanja neće zaustaviti nasilje. Da nije sama, i da nije luda. Nasilje nije gubitak kontrole, već metoda kojom nasilnici kontrlišu druge.Nasilje utiče na decu.Nasilje je kažnjivo zakonom.Može se dogoditi da ona zbog straha i zbunjenosti ne preduzme odmah nešto, no budite uz nju i pomozite joj da prikupi snagu za donošenje važnih životnih odluka.

(zadovoljna.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track