PREŽIVETI TOPLOTNI UDAR: 10 saveta kako da se rashladite u kući čak i ako nemate klimu!
Foto: Printskrin

Ima rešene za sve

PREŽIVETI TOPLOTNI UDAR: 10 saveta kako da se rashladite u kući čak i ako nemate klimu!

Žena -
Dva ventilatora oponašaju efekt klime, ali samo ako ih dobro postavite - svaki na svoj kraj prostorije, ali tako da "teraju" vazduh u istom smeru

Trikovi za rashlađivanje za vreme paklenih vrućina mogu mnogo da znače: Ispred ventilatora stavite hladnu vodu, spuštajte rolete i birajte lan umesto pamuka1. Umesto pamučnog frotira ili obične posteljine, za vreme vrućina radije koristite svilenu ili satensku izrađenu od pamuka - brže se suši kada se znojite i manje greje. Pokrivajte se takođe čaršafom, jer koliko god vruće bilo, u noći temperature padaju i dobro je imati pokrivena leđa.2. Dva ventilatora oponašaju efekt klime, ali samo ako ih dobro postavite - svaki na svoj kraj prostorije, ali tako da "teraju" vazduh u istom smeru.

3. Osećaj topline se dodatno povećava ako je u domu vlaga - pa nakon tuširanja ili kuhanja otvorite prozor, uključite ventilaciju...

4. U kućama i stanovima donji prozori na zapadu te gornji na istoku bi svakako trebalo da budu otvoreni, jer će tako hladniji zrak ulaziti u kuću, a ugrejan izlaziti. Ipak, u "velikim vrućinama" bolje je ne otvarati prozore sve dok ne padne mrak, već stan u potpunosti zamračiti.

5. Noću otvorite sve prozore, a strujanje vazduha osigurajte i ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će pomoći kako bi se hladni zrak bolje raspršio.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

6. Ako nemate klimu - improvizujte tako da ispred ventilatora stavite posudu s ledom ili s hladnom vodom koja će ubrzati hlađenje. Najbolje mesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji te na pod.

7. Kućani aparati čak su i u stanju mirovanja proizvode toplinu pa ih je leti bolje u potpunosti isključiti. Tako ćete izbeći nepotrebno grejanje prostora, ali uštedeti na računima za struju.

8. Tekom vrućina nemojte bespotrebno grejati vazduh paljenjem svetla u stanu, a izbegavajte da koristite i šporet. Uživajte u svežem voću i povrću te sladoledima, a pomoći će vam i kuvanje u mikrotalasnoj koja ne proizvodi toliko topline.

9. Stavite li tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete smanjiti za oko 5 stepeni Celzijusa. Za zamračivanje će bolje od roleta ili zavesa poslužiti i beli “venecijaneri” - svetlo se lakše dozira, a bela boja dodatno odbija toplotu. Veliki grijači su monitori i televizori pa ih isključujte iz struje ako ih ne rabite, a klasične žarulje zamijenite štednim - kod žarne čak 90 posto struje pretvara se u toplinu.

10. Leti su lan i svila bolji od pamuka. Koristite lanene čaršafe koje su dvostruko hladnije od pamučnih. Možete pokušati da premestiti madrac na pod, gde je često i za stepen hladnije. Dobra opcija je i svilena posteljina koja koži omogućava da diše.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track