KARIJERE SU IM BILE VAŽNIJE OD DECE: Ove glumice su morale da abortiraju zbog uloge!
Foto: Profimedia

KARIJERE SU IM BILE VAŽNIJE OD DECE: Ove glumice su morale da abortiraju zbog uloge!

Žena -

U "zlatno doba" Holivuda filmski studiji su bili gospodari svojih zvezda pa su tako i odlučivali kada glumica sme imati dete. Ako bi ostala trudna u "nezgodno" vreme, odmah bi je u tajnosti odveli u bolnicu na abortus.

Čak dva puta jedna od najomiljenijih, ali i najtragičnijih zvezda Holivuda Džudi Garland, koja se kao tinejdžerka proslavila u filmu Čarobnjak iz Oza, morala je abortirati po nalogu filmskog studija za koji je radila.

NJENA ODLUKA JE ODA HRABROSTI: Manekeni (24) odstranili 95 odsto vilice, rekli da abortira, a ona...

Prvi put je to napravila sa samo 19 godina kad je zatrudnela sa tadašnjim suprugom Dejvidom Rouzom. Studio je bio i protiv braka, a s njima se slagala i majka nesrećne Džudi. Zajedno su dogovorili pobačaj, a istu stvar ponovili su i dve godine kasnije kad je Džudi ostala trudna nakon afere s glumcem Tajronom Paversom.

Filmski studiji kažnjavali trudnoću

Prekrasna i zavodljiva Ava Gardner ostala je trudna u braku sa svojim trećim suprugom Frenkom Sinatrom za kog se udala 1951. godine. Odlučila je da abortira jer je njen studio naplaćivao svojim glumicama velike novčane kazne u slučaju da ostanu trudne. Frenk nije ni znao da se Ava sprema na pobačaj.

Međutim, Gardner je posle svoj pobačaj pravdala rečima: "Nismo se mogli brinuti ni za sebe, a kako bismo onda za decu?" U međuvremenu, Sinatra je došao opet do svojih pet minuta slave te dobio Oskara za ulogu "Odavde do večnosti" 1953. godine. Dece nisu imali, a razveli su se 1957. godine.

Profimedia
Profimedia

Pobacila bez anestezije

Jedna od najvećih holivudskih zavodnica Lana Turner, koja se udavala osam puta i imala bezbrojne ljubavnike, 1941. godine abortirala je u hotelskoj sobi na Havajima i to bez anestezije. Pobačaj Lane je napravio je doktor studija za koji je radila, a njena majka bila je zadužena da joj drži začepljena usta kako se bolni krici ne bi čuli. Pobačaj je koštao 500 dolara i odbijen je od Lanine plate.

Bete Dejvis, prva žena predsednica Američke filmske akademije i prva glumica s 10 nominacija za Oscara, nije bila prisiljena na pobačaj, ali je znala ako te 1934. godine odluči roditi da će izgubiti ulogu u filmu koji je jako želela i da će to trajno oštetiti njenu karijeru. I zaista, da je odlučila zadržati dete, izgubila bi ulogu u filmu "Ljudski okovi" za koju je dobila svoju prvu nominaciju za Oskara. Zlatni kip je osvojila sledeće godine za film "Opasna".

Profimedia
Profimedia

Usvojila sopstveno dete

Loreta Jang je 1935, u svojoj 23. godini, zatrudnela s Klarkom Gjeblom, koji je tada bio oženjen. Zatrudnela je nakon samo jednog intimnog susreta u njenom kupeu u vozu.

Loreta kao pobožna katolkinja nije htela abortirati nego je zbog "misteriozne bolesti" jedno vreme nestala. Krišom je rodila i potom dala dete na usvajanje. Nakon nekoliko meseci je bebu usvojila, a novinarima je rekla da će jadno malo siroče odgajati kao samohrana majka. Kad je kao osamdesetpetogodišnjakinja čula za pojam "silovanje na sastanku" rekla je da se upravo to dogodilo između nje i Klarka.

Glumica Džin Harlou bila je seks simbol, a ne samo da je bila prisiljena na pobačaj, nego su joj zabranili da se uda za glumca Vilijama Pavela jer je filmski studio smatrao neprikladnim da mu supruga postane "plavokosa seks bomba".

(24sata)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

One su odabrale život bez dece: Poznate dame koje su rekle NE majčinstvu (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track