KONAČNO IMAMO ODGOVOR NA OVO PITANJE: Zašto muškarci lakše nastavljaju sa životom nakon raskida?
Foto: Profimedija

Istraživanje dokazalo

KONAČNO IMAMO ODGOVOR NA OVO PITANJE: Zašto muškarci lakše nastavljaju sa životom nakon raskida?

Žena -

Sreotipne stavove o polovima pronalazimo u izobilju u raspravama o heteroseksualnim odnosima, ali postoje ozbiljni naučni dokazi koji ukazuju na to da kada je u pitanju raskid romantične veze, muškarci i žene poprilično različito reaguju.

Ako ste ikada bili povređeni od strane bivšeg koji je nastavio sa život pre nego vi, stručnjak za međuljudske odnose i govor tela Katja Lusel ukazuje na nove dokaze koji objašnjavaju zašto se to događa i, još važnije, što to znači.

"Muškarci češće nego žene koriste distrakcije ili uskraćivanje kao mehanizam obrane u svetlu stresnog događaja kao što je raskid. To može značiti uskakanje ravno u neobavezne avanture ili ponovno u vezu", rekla je Lusel.

Tako istraživanja pokazuju da žene češće ostaju u celibatu unutar određenog vremenskog razdoblja nakon prekida, dok muškarci češće ulaze u seksualne odnose nakon prekida.

Foto: Shuterstock
Foto: Shuterstock

Njeni su komentari u skladu sa istraživnjem iz 2015. godine sa "Birmingham" univerziteta, gde su dokazali da žene osećaju više akutne boli nakon raskida.

"Jednostavno rečeno, žene su u stanju uložiti daleko više u odnos nego što su muškaraci", kaže Katjin saradnik Kregg Moris.

Njegovo istraživanje koje je uključivalo više od 5.000 učesnica sugeriše da muškarci osećaju emocionalnu bol povezanu s raskidom, ali je drugačije interpretiraju - oni osećaju da se moraju ponovno početi takmičiti i zameniti ono što je izgubljeno. Ako je vaš bivši počeo ponovno izlaziti, Lusel kaže da to ne znači da se oporavio od raskida brže.

"Uskakanje ponovno u vezu ili povremeni odnosi s drugim ženama oslobađaju opojnu mešavinu neurotransmitera i hormona, uključujući dopamin, serotonin i norepinefrin, koji se naoko (i privremeno) ublažuju tupu bol tuge", objašnjava ona. Zato se nemojte nervirati kada vidite sliku svog bivšeg s nekim drugim. Ako verujemo itsraživanju, to ne znači da vas je preboleo.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(wall.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track