MAJČINSKI INSTINKT JE MOĆNA STVAR: Evo zašto VEĆINA ŽENA nosi dete na LEVOJ STRANI
Foto: Profimedia

Fascinantno istraživanje

MAJČINSKI INSTINKT JE MOĆNA STVAR: Evo zašto VEĆINA ŽENA nosi dete na LEVOJ STRANI

Žena -

Majke mnogo toga čine instinktivno i često nisu svesne tih svojih radnji. Jedan od primera jest način na koji žena nosi dete. Većina će dete u naručju nositi na levom boku.

Dostupnost informacija i tehnologija u današnje vreme donela je mnoge promene kad je reč o roditeljstvu, ali majčin instinkt nije se promenio. Majke mnogo toga čine instinktivno, ali često nisu svesne tih svojih radnji. Jedan od primera jest način na koji žena nosi dete. Većina će dete u naručju nositi na levom boku, čak 70 do 85 odsto majki.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Isprva se mislilo da žene to rade jer su uglavnom dešnjakinje, ali čini se da stvarni razlog nije u tome.

Desna strana mozga kontroliše levu stranu tela, a odgovorna je i za emocionalnu inteligenciju, interakciju s drugim ljudima i obradu vlastitih emocija. Ako dete držite na levoj strani, to je znak da vaš mozak reaguje u skladu s emocionalnim znakovima vašeg deteta, brže će reagovati na detetov plač, uznemirenost, znakove gladi...

Ali i deca se osećaju sigurnije, navodi se. Srce nam se nalazi na levoj strani tela, pa dete može da čuje otkucaje majčina srca. Kako raste, većina dece sediće na majkama na levoj strani tako da im je desno uho okrenuto bliže majčinim ustima i tako će brže naučiti govoriti jer leva strana mozga upravlja procesom učenja govora, ali i desnim uhom.

Stručnjaci ističu kako nema ničega lošega ni u tome da se dete drži na desnoj strani, ali ove činjenice su fascinantne Ako žena drži dete na levoj strani, to znači i da je ona emotivno jače povezana sa detetom, objašnjavaju.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Bonus video

Saveti pedijatra: Kako da bebi očistite nos?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track