MIRIŠE NA BELI LUK: Ova čudesna BILJKA spušta holesterol, ali PAZITE šta berete! Može da vas UBIJE!
Foto: Beta/Saša Ðordević

Lekovito bilje

MIRIŠE NA BELI LUK: Ova čudesna BILJKA spušta holesterol, ali PAZITE šta berete! Može da vas UBIJE!

Žena -

Sremuš (Allium ursinum), poznat u narodu kao sremuša, medveđi luk i divlji luk, ima bele cvetove skupljene u cvasti i sjajne zelene listove kopljastog oblika, koji rastu iz duguljaste lukovice, obavijene belom providnom ljuskom.

Dostiže dužinu do 40 cm. Karakterističnog je mirisa, koji podseća na miris belog luka. Raste na vlažnim livadama i senovitim vlažnim plodnim ravnicama, ispod žbunova u listopadnim i planinskim šumama.

Kada se i kako bere

Lekoviti su listovi koji se beru u aprilu i maju, pre nego što biljka procveta, i podzemne lukovice koje se skupljaju u kasno leto i jesen, pre donošenja semena. Sremuš sušenjem gubi lekovita svojstva, pa su tinktura i vino načini da se koristi preko cele godine. Svež sremuš može se čuvati u frižideru desetak dana.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

UPOZORENJE: Kod branja potreban je oprez. Lako može da se zameni sa otrovnim mrazovcem ili đurđevkom jer im je lišće slično. Ali jedino sremuš miriše na beli luk.

Šta leči

Sremuš snižava krvni pritisak i smanjuje količinu lipida, triglicerida i holesterola. Popravlja cirkulaciju, blagotvorno deluje na srce, sprečava infekcije i ubrzava zarastanje rana. Pomaže kod prehlada, štiti od ateroskleroze i pomaže u problemima sa čirom na želucu. Efikasan je protiv crevnih parazita kod dece, a stimuliše rad želuca i creva. Takođe pomaže eliminaciju viška sluzi iz pluća i tako omogućava lakše disanje i iskašljavanje.

Foto: Beta/Saša Đorđević

UPOZORENJE: Osobe koje koriste lekove za smanjenje zgrušavanja krvi ne bi smele da istovremeno koriste i sremuš.

Tinktura od lukovica

Lukovice sremuša (250-300 grama) očistiti. U široku staklenu ili keramičku posudu uliti decilitar komovice ili neke druge kvalitetne rakije, pa dodavati jednu po jednu lukovicu, i odmah ih u rakiji gnječiti drvenom kašikom, da ne oksidiraju i potamne u dodiru sa vazduhom. Kad su sve izgnječene, sipati ih u bocu od zatamnjenog stakla i naliti još devet dl rakije. Ostaviti zatvorenu bocu dve nedelje na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi, uz svakodnevno mućkanje, a zatim procediti kroz dvoslojnu gazu. Čuvati u dobro zatvorenoj boci u frižideru.

Foto: Shutterstock

Preporučuje se za snižavanje krvnog pritiska i lečenje zakrečenja krvnih sudova. Pije se dva puta dnevno (ujutru i uveče) po kafena kašičica (10-20 kapi), i to zajedno sa 1dl hladnog ili mlakog mleka (nikako vrelog).

Tinktura od listova

Usitnite 200 gr listova sremuša i prelijte ih komovicom ili nekom drugom kvalitetnom rakijom, pa odmah zatvorite bocu i ostavite da odstoji 20 dana, uz povremeno mućkanje. Zatim procedite u tamnu bocu, i čuvajte na tamnom mestu. Uzima se isto kao tinktura od lukovica.

Vino

Puna šaka sitno iseckanih listova prokuva se u 2,5 dl belog vina i, kad se ohladi, po ukusu zasladi se medom. Izuzetno je delotvorno sredstvo za iskašljavanje, naročito kod starijih ljudi. Pije se tokom dana, gutljaj po gutljaj.

(FOTO) NIŠLIJE SE DIGLE PA NA SUVU PLANINU: Pomama za sremušem na jugu Srbije! Beru sve u šesnaest!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track