NADMETANJE ZA NJEGOVU LJUBAV: Zašto je teško imati dobar odnos sa svekrvom?
Foto: Profimedia

Saveti

NADMETANJE ZA NJEGOVU LJUBAV: Zašto je teško imati dobar odnos sa svekrvom?

Žena -

Prirodno je da se žena bori za ljubav svog muškarca, ali kada dođe do braka, to prelazi u nadmetanje za njegovu ljubav sa svekrvom.

Istraživanja su pokazala da su majke mnogo više zabrinute kada na ludi kamen treba da stane njihov sin nego kad im se udaje ćerka. Tu napetost osećaju i „novopečene“ supruge, pa se boje da li će njihova svekrva ružno da priča svom sinu o njegovoj ženi ili će se možda previše mešati u njihov brak.

U istraživanju je učestvovalo 89 majki koje su otkrile svoje najveće brige. Naime, one se najviše plaše da ih nakon venčanja sin više neće često posećivati i da će ga supruga promeniti. Osećaj konkurencije između snahe i svekrve objašnjava činjenica da se obe žene nadmeću za pažnju jednog muškarca. One mogu imati zategnut odnos i zbog toga što ne znaju kako da se ponašaju jedna prema drugoj.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Gde je muškarac u ovoj priči?

Kada se njegova majka i supruga svađaju muškarcu instinkt govori da se „sakrije“, iako bi trebao da posreduje u odnosu između supruge i majke i stavi svoju ženu na prvo mesto, pokazala su istraživanja.

S druge strane, ženama se savetuje da treba da minimiziraju negativna osećanja i uključe svekrvu u porodična dešavanja. To najbolje mogu da postignu ukoliko često prirede porodične večere ili joj pošalju fotografije unuka. Slične rezultate pokazalo je i istraživanje iz 2008. godne univerziteta Kembridž, koje je pokazalo da 60 odsto žena oseća napetost u odnosu sa svekrvom, dok samo 15 odsto muškaraca osećaju isto u odnosu sa svojom taštom.

(super zena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track