NEGOVALA SAM SE 7 DANA PO SAVETIMA MOJE BAKE: Ostala sam ŠOKIRANA, a sigurno ćete i vi probati!
Foto: Profimedia

Sačuvajte lepotu

NEGOVALA SAM SE 7 DANA PO SAVETIMA MOJE BAKE: Ostala sam ŠOKIRANA, a sigurno ćete i vi probati!

Žena -

Kroz vekove ideal ženske lepote se menjao, ali konstantna je želja svake žene da bude lepa i negovana. Nega je kroz vekove evoluirala kada je reč o kozmetici i preparatima, ali činjenica je da su žene i sa mnogo skromnijim sredstvima bile lepe. Viktorija Murkhaus pokušala je da primeni neke savete koje je u školi za lepotu učila njena baka polovinom prošlog veka, pa pročitajte da li ih je vreme pregazilo.

Nikada neću zaboraviti kako je moja baka po ocu mirisala na žuti sapun čije marke ne mogu da se setim i kako je čak i u osamdesetoj svoje oči isticala plavom senkom i stalno nosila kapu. Međutim, kada je reč o baki s mamine strane, sećanja na nju su bleda i prazna. Ne sećam se kako je mazala crveni ruž niti da je mirisala na "šanel 5" kada bi me zagrlila.

Moja baka po majci umrla je kad sam imala pet godina i nikada nisam ni pomislila da ću saznati išta o njenim rutinama kada je reč o lepoti, poput toga da je mazala lice vazelinom pred spavanje – a sada imam njen udžbenik o nezi i lepoti iz pedesetih godina, iz kog je učila kada je pre udaje pohađala kozmetičku školu u Njujorku.

Povez knjige se raspada, na marginama i praznim stranicama puno je izbledelih napisa, koje sam pokušavala da odgonetnem, a ovo su najzanimljiviji saveti iz prošlog veka koje želim da podelim sa vama.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Lekcija 1: Češljanje kose

Izgleda da to pogrešno radim čitavog života. Udžebnik kaže da spoljnim delom četke treba prvo dotaći teme glave, a onda ostatak čekinja treba da dodirne skalp, uz pritisak, pre nego što njima prođete celom dužinom kose. Trebalo bi da očetkate kosu pre pranja šamponom "kako biste uklonili površinsku prašinu i prljavštinu, kao i na skalpu nataložene masnoće i nećistoće". Mislila sam da je to smaranje i gubljenje vremena, ali shvatila sam da je ovakvo češljanje zapravo mini-masaža.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Lekcija 2: Šamponiranje

Karakterristike uspešnog šamponiranja iliti pranja? "Dobar sapun, dobra voda i dobra tehnika." Morala da pročitam stranice o tome šta čini pristojan "šampon sapun" oko 17 puta, i još sam zbunjena. Jedino što mi je ostalo je da se pedesetih smatralo da je sapun s maslinovim uljem najbolji i za kosu i za kožu, a nisam mogla da nađem nijedan jedini pasus o važnosti balzama, niti o tome kako se obnavlja oštećena kosa. Ne koristiti balzam zvuči kao mučenje. To sam uradila po svom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Lekcija 3: Ispiranje jajima

Sigurno znate za stari uradi sam trik da pranje kose jajima daje sjaj kosi. Celo poglavlje posvećen je ispiranju kose jajima, koje je navodno korišćeno za revitallizaciju suve, blajhane ili loše ofarbane kose. Maska se sastojala od zajedno umućenih žumanca i belanca i njenog apliciranja na kosu. Jaja su skupa, a ja sam tvrdoglava (na baku) i to sam propustila.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Lekcija 4: Lakiranje noktiju

"Briljantno nalakirani, dugi zašiljeni nokti na širokim, zdepastim prstima ili kratkoj ruci izgledaju kao kandže."Ovo je jedan grub udžbenik iz lepote. Ja imam neon-ljubičaste nokte, a knjiga mi kaže da su prirodni nokti najatraktivnij u obliku badema, pa sam, umesto toga, svoje obojila bledorozim lakom za nokte. Dosadno, ali nema veze. (Da uđe u apisnik: moja baka je uvek imala duge, jake nokte.)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Lekcija 5: Nanošenje rumenila, pardon ruža

Ne rumenilo već – ruž. To je ista stvar, ali mi pratimo pravila. Kako bih izabrala najbolju nijansu za svoju boju kože, knjiga mi kaže da uštinem kožu na zadnjem delu zgloba dok ne postane crvena. Koje god boje da postane moja koža, trebalo bi da kosristim crvenu – pardon ruž – u istoj nijansi. Grubo, ali efikasno: nijansa je bledoroze i rečeno mi je da rumenilo nanesem u širem obliku polumeseca od punih delova obraza od sredine očiju i to svojim domalim prstom. Zaključak? Boja rumenila mi je čudno laskala. Međutim, procesd je bez veze.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Bez estetske hirurgije i SKUPIH preparata: Evo kako (i zašto) najveće holivudske lepotice uvek izgledaju savršeno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja