OBIČAJI ZA NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK Širom SRBIJE se u različite dane farbaju jaja, a evo KAD TREBA
Foto: Fonet

S VEROM U VASKRSENJE:

OBIČAJI ZA NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK Širom SRBIJE se u različite dane farbaju jaja, a evo KAD TREBA

Žena -

Farbanje jaja na Vaskrs spada u najstarije hrišćanske običaje.

Zašto je to tako, govori nam sledeća priča: Kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripoveda jevanđelje, stigla je i do cara Tiberija. Kako poklon mu je donela korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse“, i sva jaja u korpi su postala crvena.

NEMOJTE DA SE OBRUKATE: Evo kako se PRAVILNO čestita VASKRS, a ove izraze NIKAKO ne koristite!

Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja. Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje se čuva do narednog Uskrsa kao „čuvarkuća“, odnosno zaštitnik porodice.

Kod nekih pravoslavnih naroda i u nekim krajevima Srbije i Makedonije tog se dana, a ne na Veliki petak, boje uskršnja jaja, dok se u Rusiji na Veliki četvrtak mesi uskršnji slatki kolač.

Kako je verovanje u tim krajevima, jaja se farbaju u četvrtak ili u subotu jer je petak najtužniji dan kada je razapet Isus Hristos i na taj dan se ne treba ništa raditi i tada treba sve da miruje zbog žalosti. Tako domaćice u tim krajevima, pre nego što izađe sunce, ofarbaju nekoliko jaja, a onda ako stignu u toku dana ili u subotu, jer se na Veliki petak baš ništa ne radi.

Savremeni način života, donelo je i novije običaje, pa danas žene nisu stalno u kući kao nekada pa jaja farbaju petkom.

Na Vaskrs obavezno idite na pričešće: Jedina prilika u godini da ovo učinite za svoju porodicu!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pridržavajte ovih saveta i vaša jaja će biti tvrda kao kamen!

EPK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track