OVI SAVETI STVARNO DELUJU: Evo kako da izdržite ceo dan ako prethodnu noć niste spavali
Foto: Profimedia

Osećaćete se bolje

OVI SAVETI STVARNO DELUJU: Evo kako da izdržite ceo dan ako prethodnu noć niste spavali

Žena -

Ako iz nekih razloga jednu noć ne prospavamo dobro, spavamo kraće ili gotovo uopšte ne, tokom dana možemo očekivati različite smetnje: pospanost, razdražljivost, iritabilnost, neraspoloženje kao i poremećaj pamćenja i koncentracije.

Navedene tegobe osciliraće tokom dana, sukladno uobičajenom ritmu promena dnevne budnosti. No ako se sljedeće noći taj manjak sna nadoknadi, ne očekujemo dugoročno značajne posljedice na fizičko i psihičko zdravlje. Britanski stručnjaci, savjetuju da nakon takve noći ne ostanete ležati u krevetu “još pet minuta” nakon zvonjave budilnika jer to samo odmaže. Ustanite i otvorite prozore da biste provetrili prostoriju jer će vas to barem malo osvežiti.

Nakon ustajanja dobro je odmah konzumirati neki obrok koji podiže energiju: voće, prirodni voćni sok ili smuti od kombinacije voća i povrća. To može biti banana, koja daje energiju, ili sok od narandže i limuna, koji sadrže vitamin C i podižu imunitet.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

DORUČAK SE NIKAKO NE SME PRESKAKATI jer to može dovesti do pada šećera u krvi, što će samo pogoršati loše raspoloženje i nervozu zbog manjka sna.

Važno je da doručak sadrži i ugljene hidrate, proteine, masnoće jer i zdrave masnoće povoljno deluju na zdravlje mozga. Jedan od primera dobrog doručka su žitarice s jogurtom i kašičicom naseckanih orašastih plodova (zdrave masti). Istraživanja su pokazala da žitarice smanjuju osećaj stresa i potištenosti. Ipak, pazite na to koje kupujete, odnosno izbegavajte one na čijoj su deklaraciji navedeni fruktoza, saharoza, šećerni sirup ili med.

I jaja su dobar izbor za doručak jer su izvor cinka, koji pozitivno utiče na koncentraciju. Sadrže i vitamin B, koji pomažu u boljem pamćenju. Mogu se napraviti kao omlet s malo pršute.

Ujutro je vreme za važan posao

Ujutro, dok još imate energije, rešite obveze koje zahtevaju koncentraciju i umni rad – sastanak s kolegama, poslovni izveštaj i odgovore na važnu poštu. Poslepodne se bavite manje zahtevnim zadacima. Energiju tokom dana obnovite uz – kratki odmor.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Top pet saveta kako izdržati dan nakon izgubljenog sna

1. Pijte vodu

Vodite računa da tokom dana pijete dovoljno vode jer i dehidriranost može potaknuti nervozu. Ponekad od umora zaboravimo piti, pa je najbolje uz sebe staviti bocu vode i popiti u danu.

2. Prošetajte

Na putu do posla izađite dvije stanice ranije ili parkirajte dalje kako biste prošetali. Možda možete prošetati u pauzi za ručak. Sveži vazduh pomoći će da vam se razbistri um i razbudiće vas.

3. Nemojte preterivati s kafom

Dve do tri šoljice kafe tokom dana mogu delovati razbuđujuće, ali previše kofeina može imati i suprotan efekt, pokazuju istraživanja. Izbegavajte piti kafu nakon 16 sati.

4. Bez grickalica

Izbegavajte nezdrave grickalice i slične “razbibrige” za kojima često posegnemo kad smo umorni. Radije si pripremite jednu bananu, jabuku ili narandžu, ili malo tamne čokolade i desetak oraha.

5. Oprez za upravljačem

Pokazalo se da četiri sata sna manje mogu imati efekt kao četiri limenke piva, a izgubljena noć može uticati na reakcije kao kad imamo 1,9 promila alkohola u krvi. Zato nemojte ići na put umorni.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track