OVO JE JEDINI PRAVI LEK ZA ZDRAVE I ČVRSTE KOSTI TOKOM CELOG ŽIVOTA: Imate ga kod kuće sigurno!
Foto: Shutterstock

Saveti

OVO JE JEDINI PRAVI LEK ZA ZDRAVE I ČVRSTE KOSTI TOKOM CELOG ŽIVOTA: Imate ga kod kuće sigurno!

Žena -

Kalcijum je sastavni deo koštane mase, a njegov nedostatak obično nadoknađujemo konzumiranjem mleka i mlečnih proizvoda. Kada ga u organizmu nema dovoljno, puca nam kosa i nokti, a koža ne blista. Prekomerno sedenje, kafa, alkohol i gazirana pića još više crpe kalcijum iz organizma.

No, prirodan lek čijim redovnim konzumiranjem možemo očuvati kosti i celokupni organizam celo vreme stoji u frižideru. Naime, radi se o jajima i to posebno o njihovoj ljusci. Ako niste znali, ljuska jajeta sadrži 90 posto kalcijuma i zapravo je najveći izvor tog minerala. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je ljuska jajeta po hemijskm sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima. Zbog svega ovoga možemo zaključiti da konzumiranjem ljusaka od jaja čuvamo kosti od osteoporoze, potsičemo stvaranje krvnih stanica te smanjujemo visok holesterol i krvni pritisak.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Osim kalcijumom, bogate su gvožđe, manganom, bakrom, cinkom, fosforom i mnogim drugim elementima. Evo kako se tačno konzumiraju:

1. Za normalan rad štitne žlezde

Operite i osušite ljuske od osam jaja pa ih potom izmrvite i prelijte sokom od dva limuna. Ostavite ih tako u frižideru nekoliko dana dok se ne otope. Procedite tečnost i pomešajte ih s litrom rakije i kilogramom meda. Ostavite da mešavina odstoji nedelju dana, a nakon toga konzumirajte jednu kašiku dva do četiri puta dnevno nakon jela.

2. Protiv gastritisa i čiraPomešajte kašiku mlevenih ljuski sa kašikom šećera i kašikom muškatnog oraščića. Mešavinu konzumirajte po jednu kašiku tri puta dnevno oko 20 dana zaredom.

3. Za jačanje organizma

Operite i izmrvite ljsuke od pet jaja pa ih stavite u tri litre vode. Tu vodu čuvajte u frižideru oko nedelju dana i konzumirajte je kao vodu za piće.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track