OVO JE NAJZDRAVIJA NAMIRNICA NA SVETU: Obratite pažnju, u ove 2 situacije ga NE SMETE JESTI!
Foto: Thinkstock

Razmislite

OVO JE NAJZDRAVIJA NAMIRNICA NA SVETU: Obratite pažnju, u ove 2 situacije ga NE SMETE JESTI!

Žena -

Iako je grejp zdrava voćka morate voditi računa o konzumaciji u sledećim situacijama.

Grejpfrut je na glasu kao zdrava namirnica koja je poželjna u svakodnevnoj ishrani. Međutim, ako razmišljate o procesu detoksikacije ili pijete lekove, onda bi obavezno trebalo da ga izbegavate jer u tom slučaju ometa rad jetre, glavnog organa-katalizatora u našem telu.

Jetra ima vrlo važnu ulogu u metabolizmu jer obavlja brojne funkcije: u njoj se čuva glikogen (uskladišteni šećer), proizvode krvne belančevine, uklanja holesterol, pokreće procese pretvaranja aminokiselina ili drugih molekula u glukozu nakon potrošnje zalihe glikogena.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njena ključna uloga je proces detoksikacije koji štiti od štetnog uticaja brojnih toksina kojima smo u današnjem suvremenom životnom stilu svakodnevno izloženi. Zato se obično kaže da je jetra "ogledalo" našeg zdravlja.

Iz konzumirane hrane i pića izvlači toksine, razgrađuje ih u manje štetne materije pa ih čuva ili uklanja iz organizma, a pravilnim odabirom namirnica pomažemo joj pomažemo da ostane zdrav organ i nesmetano obavlja svoju funkciju.

Grejpfrut - zabranjena namirnica

Namirnica koju treba izbegavati ako se pripremate za režim detoksikacije ili uzimate lekove je – grejpfrut. Iako se radi o veoma zdravoj namirnici poželjnoj u svakodnevnoj ishrani, u slučaju detoksikacije i kod uzimanja lekova ona ometa rad jetre.

Tačnije, usporava i blokira delovanje CYP314, zaduženog za razgradnju toksina i štetnih materija. Uloga tog enzima u telu je veoma važna jer pomaže u izlučivanju toksina iz tela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track