PAŽLJIVO PROČITAJTE: Ovo su pravi razlozi zbog kojih nokti pucaju
Foto: Profimedia

Saveti

PAŽLJIVO PROČITAJTE: Ovo su pravi razlozi zbog kojih nokti pucaju

Žena -

Ako su oči ogledalo duše, onda su nokti ogledalo zdravlja. Otprilike. U nastavku pročitajte šest učestalih problema koji se javljaju s noktima i što bi oni mogli značiti za vaše zdravlje i ostatak tela.

Suvi su ili lomljivi

Lomljivi nokti javljaju se zbog nekoliko razloga. Jedan od njih je svakako prečesto držanje ruku u vodi, ali uzrok možete potražiti i u agresivnom acetonu ili nedostatku vitamina A ili C. Nasreću, postoji nekoliko načina kako nadomestiti nedostatak vitamina, a i obavezno mislite na to da su vam ruke uvek pravilno hidratizovane.

Imaju vertikalne grbe

Baš poput sede kose i bora na licu, vertikalne grbe na noktima uobičajen su znak starenja. Ova pojava nije zabrinjavajuća i vrlo je jednostavno rešiva.

Imaju horizontalne grbe

Manje učestale od vertikalnih, horizontalne grbe mogu biti znakom za zabrinutost. Ova pojava često je uzrokovana nekom povredom ili bolešću (poput bolesti jetre, dijabetisa ili infekcija), a javlja se kada je rast nokta ispod kože iz nekog razloga ometan. Ako primetite horizontalne grbe, posavetujte se s lekarom.

Imaju bele tačkice

Suprotno popularnom mišljenju o manjku kalcijuma, bele tačke na noktima znak su lakše traume poput udarca o nešto – i nisu nikakav znak za uzbunu. Ovakve mrlje obično same nestanu, ali ako vaše ne odlaze, slobodno pitajte lekara za mišljenje.

Žuti su

Sve, od vaše dobi, pa do pušenja i lakiranja tamnim lakovima može doprineti žutim noktima. Ako se radi o godinama: tu ne možete učiniti ništa. Pušenje: već znate šta ćemo vam reći. Ali lak za nokte: to lako možete rešiti. Jednostavno ostavite nokte nenalakirane nekoliko nedelja i koristite turpiju za nokte svakih nekoliko dana i obratite pažnju na to hoće li se boja vašeg nokta menjati.

Imaju jednu žutu tačku

I nalazi se tačno ispod vrha nokta? Vrlo veroatno imate gljivice. Ako primetite žutu tačku na noktu i zadebljanja na noktima i lomljivost, potražite neki tretman protiv gljivičnih infekcija.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

(ljepotaizdravlje.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track