PEGLAJTE BEZ MUKE: 5 trikova koji će vam pomoći u tome
Foto: Profimedia

Saveti

PEGLAJTE BEZ MUKE: 5 trikova koji će vam pomoći u tome

Žena -
Jedan od kućnih poslova koji većina žena stavlja na čekanje je peglanje i to najviše zbog vremena koje oduzima i napora koji treba uložiti u peglanje izgužvanih stvari.

Naprono peglanje uz nekoliko trikova može se skratiti na minimum, a tkanine učiniti lakšim za ravnjanje.

Predstavljamo vam 5 saveta koji će vam pomoći u ovom poslu.

1. Aluminijska folija - S daske za peglanje sklonite zaštitnu tkaninu, potom direktno na dasku stavite celom dužinom aluminijsku foliju, ali tako da sjajnija strana folije bude okrenuta prema gore. Pritisnite foliju oko ruba daske i vratite zaštitnu tkaninu. Aluminijska folija reflektuje toplinu i pojačava učinak pegle pa će peglanje odeće samo s jedne strane bit sasvim dovoljno.

2.Parna voda za rublje - Za uklanjanje nabora s odeće odličan trik će vam olakšati i ubrzati peglanje. Majicu, košulju ili haljinu okačite na vešalicu i stavite iznad kade. U kadu natočite vrelu vodu i ostavite oko 2 minuta da isparava po odeći. Para će omekšati tkaninu i izravnati nabore, a vama uštedeti vreme peglanja.

3. Karton i pamučna gaza - Peglanje nagužvanih delova odeće na vrlo osetljivim tkaninama poput svile koja je prethodno bila ispeglana i složena u ormar olakšaće komad kartona i pamučna gaza. Naborani deo tkanine stavite na karton a na gornju stranu razvucite gazu i lagano pređite peglom preko nabora.

4.Uredno složena odeća nakon pranja rublja - Odličan trik naših mama koji će vam gotovo prepoloviti vreme peglanja je uredno slaganje svakog komada odeće prilikom njegovog vađenja iz mašine nakon pranja. Postupak je jednostavan, a ako vam se čini kao gubitak vremena, na ovaj način odeća koju uredno složite jednu na drugu pa potom stavite na sušenje biće puno ravnija, a time i lakša za peglanje.

5. Redovno čišćenje ploče za peglanje - Prilikom peglanja, uvek smo skloni krivca za dugotrajan proces tražiti u odeći, no često je površina dna pegle ta koja usporava ravnanje tkanine. Naime, s vremenom se na užarenoj površini pegle sakupe prljavština, slepljene dlačice od materijala zbog čega ploča za peglanje zapinje za tkaninu i dodatno je gužva. Stoga barem dva puta mesečno dno ploče očistite pomoću mešavine sode bikarbone i sirćeta. Zagrejte sastojke pa u njih umočite pamučnu krpu i pređite nekoliko puta preko dna hladnoe ploče za peglanje. Ova jaka mešavina odstraniće i najtvrdokornije nečistoće.

Foto. Profimedia
Foto. Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track