POBEDITE GLAVOBOLJU I UMOR: 4 načina kako se nositi sa naglom promenom vremena
Foto: Shutterstock

Saveti

POBEDITE GLAVOBOLJU I UMOR: 4 načina kako se nositi sa naglom promenom vremena

Žena -

Nakon zimskog sna jedva ste dočekali buđenje uz temperature iznad nule, no umesto aktivnog dana u prirodi, glavobolja vas je prikovala za krevet. Skokovi temperature s hladnog na toplo ili obrnuto utiču na pritisak, srce i cirkulaciju, što može dovesti do glavobolje.

Osećaj nemoći kada vam bolovi poremete planove, zamenite savetima koje vam donosimo i time prestanite biti rob meteoropatije.

1. Pratite vremensku prognozu

Kao što svakog jutra pre izlaska proveravate kakva je temperatura kako biste doneli odluku što obući, tako proverite i razlikuju li se radikalno jutarnja i dnevna temperatura kako biste pripremili telo na ono što dolazi.Ako ste jedna od onih osetljivijih na promene vremena, kod prvih simptoma glavobolje možete uzeti paracetamol i rešiti je se kako vam ne bi obuzela čitav dan.

2. Izađite u prirodu i aktivirajte se

Bilo koji oblik telesne aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno, učiniće organizam stabilnijim i otpornijim na vremenske promene. Još je bolje ako se fizička aktivnost odvija u prirodi na čistom zraku. Svejedno je jeste li se odlučili na brzu šetnju ili ste deo aktivnog grupnog treninga, aktivnosti u prirodi pomoći će vam da se rešite stresa i bolje osećate, a uz to vam mogu smanjiti šanse za pojavu glavobolje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Neka vaša ishrana bude raznolika i puna vitamina

Zdrava i pravilna ishrana bogata voćem i povrćem dobar su preduslov za ublažavanje negativnih posledica vremena. Uz raznoliku ishranu važano je i redovno unošenje vode, po mogućnosti obogaćene kisikom. Preporučuje se dnevni unos od 2 do 3 litre, zavisno o polu i aktivnostima.

4. Zamenite kafu biljnim čajem

Kako bi se lakše nosili s meteoropatijom pomoć možete potražiti u opuštanju s različitim biljnim napitcima ili obogaćivanjem obroka s dodacima ishrane. Biljni čajevi poput kamilice pomažu opustiti živce. Osim što ćete uživati u raznim mirisima prirodih čajeva, oni će vam pomoći da prebrodite nagle promene vremena sa slatkim ukusom u ustima.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Spremite se za zahlađenjenje: Saveti Nade Macure za promenu vremena koja nas danas očekuje!

(zadovoljna.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track