POVEDITE RAČUNA: Letnji vodič za vaginu! Evo na šta treba posebno da OBRATITE PAŽNJU
Foto: Profimedia

Saveti

POVEDITE RAČUNA: Letnji vodič za vaginu! Evo na šta treba posebno da OBRATITE PAŽNJU

Žena -

Kao što kožu leti brižno čuvate od sunca, tako morate da povedete računa i higijeni onoga što se krije iza vaših kupaćih gaćica. 75% žena barem jednom u životu oboli od neke vaginalne infekcije i zato je važno paziti na svoje ženske delove, naročito leti.

Ako ste sklone infekcijama, rizik da od iste obolite povećava se sa porastom temperature. Ipak, to ne znači da ne postoje određene stvari koje možete da preduzmete kako bi tu opasnost svele na minimum. Lekar Abigail Stapleford ima pet saveta za "održavanje" vaše vagine tokom leta.

1. Zaboravite na preusku odeću

Usko izgleda dobro, naričito leti, ali dr. Stapleford predlaže da svojom telu ipak dopustite da diše i da, ako se već odlučite za nešto pripijeno, predugo ne sedite. Zašto?

"Vlažnost u vašem genitalnom području se pojačava dok je protok vadzuha umanjen, što izaziva trenje i iritaciju tamo dole - što su savršeni uveti za razvoj bakterija." 2. Ne preterujte sa pranjem

Ovo ste možda već i čule i važi za čitavu godinu, ali leti morate da budete naročito oprezne. Verovale ili ne, vaša vagina se čisti i sama! Naime, preterano pranje "narušava vaš prirodni pH balans, iritita vaginu i ustvari ispirate dobre bakterije," objašnjava lekar.

"Proizvodi za intimnu njegu su uglavnom blaži od sapuna i poseduju pH balans ali treba ih koristiti samo spolja za vreme kupanja ili tuširanja."

3. Redovno menjajte uloške ili tampone

Dr. Staplefor za leto preporučuje korišćenje tampona. "Veća je verivatnoća da će vas održati suvom i umanjiti vlažnost pogodnu za razvoj bakterija," tvrdi. Bez obzira na to koristite li tampone ili uloške, važno je da ih menjate češće no što to radite tokom ostatka godine.

"Redovno menjanje tampona ili uloška održaće vašu vaginu čistom i bez mirisa," savetuje ona, dodajući da su higijenski proizvodi bez mirisa uvek najbolja opcija. 4. Izbegavajte donje rublje od veštačkih materijala

"Pamuk je kralj," kaže lekarka Tkanine koje dopuštaju vašoj koži da diše održaće vaše genitalno područje suvim i svežim. Satenske i sintetičke tkanine potpomažu razvoju gljivica i neprijatnih infekcija. 5. Zaboravite na kupanje ako ste sveže depilirane

Bilo da svoju bikini zonu uređujete uz pomoć voska, brijete ili epilirate, to bi trebalo da uradite barem 24-48 sati pre no što se uputite na bazen ili na plažu. Hlor i morska voda samo će dodatno iziritirati vašu kožu, što može "rezultirati inficiranim porama," objašnjava doktorka.

(Seventeen )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track