PRAVILA VASKRŠNJEG RUČKA: Evo ko prvi u domu mora da uzme jaje
Foto: Printscreen

Praznično

PRAVILA VASKRŠNJEG RUČKA: Evo ko prvi u domu mora da uzme jaje

Žena -

Vaskršnji ručak bi trebao da bude skromniji od božićnjeg, pa tako obratite pažnju da skuvate i neku čorbicu, a centralno mesto na treba da zauzmu naravno vaskršnja jaja.

Prema običajima, domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost za decu. Prilikom tucanja izgovara se "Hristos vaskrse" i "Vaistinu caskrse". Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo.

Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama.

Ako nemate ideju šta da spremite, evo vam nekoliko predloga:

Predjelo za Vaskrs ne mora da bude pretrpano, s obzirom da se radi o porodičnom ručku, osim ukoliko vam ne dolazi uža rodbina sa kojom obično provodite velike praznike.

Na običan plitki tanjir stavite malo mlečnih proizvoda kao što su sir, kajmak ili paprika u pavlaci. Dodajte nešto suhomesnato, za predjelo to je sasvim dovoljno.

Kada je reč o glavnom jelu, poželjno je skuvati domaću supicu, teleću ili pileću. Supica se preporučuje naročito onima koji vole kuvana jaja, i tokom vaskršnjih praznika jednostavno ne znaju za umerenost.Kakva jela spremiti za uskršnji ručak? Za razliku od Božića, Vaskrs ne mora da se proslavi isključivo na pečenju.

Recimo pečenje ili božićnjače je glavni simbol Božića, pa samim tim božićni ručak je znatno jednostavniji. Kada je reč o glavnom jelu za Vaskrs, tu možete pustiti mašti na volju i spremiti nešto neobično što niste u prilici da jedete svakodnevno.

Najbolje je spremiti nešto od mesa, poput nekog interesantnog jela sa roštilja. Dobar izbor bi bile neke šnicle, karađorđeva, leskovački uštipci ili tome slično. Još ako jelu dodate malo pomfrita, šampinjona sa roštilja ili neki interesantan sos, biće to pravi ručak iz restorana.

I za kraj ceo ručak zasladite nekim domaćim desertom. Neka to bude torta ili jedna vrsta kolača. Ako imate mašte, svojoj deci možete napraviti kolačiće u obliku uskršnjih jaja, ako nemate ideju, uvek možete jednostavno kupiti praznične slatkiše, poput čokoladnih jaja ili čoko zeke.

Foto Kurir
Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track